Coins

GAS

GAS is een token gemaakt op de NEO-blockchain dat dient als vergoeding voor het verwerken van transacties op het NEO-netwerk.

Wat is GAS?

De NEO-blockchain wordt gezien als het Chinese antwoord op Ethereum en dat komt omdat er veel overeenkomsten zijn. Beide partijen maken bijvoorbeeld gebruik van de term ‘gas’. Bij Ethereum wordt hierbij slechts gerefereerd aan de netwerkkosten, maar bij NEO betaal je deze netwerkkosten met een cryptocurrency genaamd GAS. Het is op de NEO-blockchain dan ook niet mogelijk om te betalen met NEO zelf. Dit wordt gedaan om misbruik van nodes te voorkomen. Systeemkosten worden verbrand, terwijl netwerkkosten worden herverdeeld naar consensus-nodes, waardoor een economische stimulans voor hun diensten ontstaat.

Vergeleken met Ethereum

NEO wordt vaak vergeleken met Ethereum, maar er zijn ook verschillen. Zo is het Ethereum van Vitalik Buterin gedecentraliseerd, maar heeft NEO de goedkeuring van de Chinese wetgevers gekregen. Toch overheersen de gelijkenissen. Beide crypto’s gebruikers in staat om via P2P te handelen en NEO is open source, net als Ethereum.

Distributie van de tokens

GAS-tokens worden uitgedeeld op per gevalideerde block op de NEO-blockchain. Hierbij wordt een bepaald aantal GAS-tokens per keer uitgedeeld. Naarmate de tijd vordert wordt het aantal GAS-tokens steeds lager. Uiteindelijk komen er 100 miljoen tokens op de markt, maar dit duurt in totaal nog ongeveer twintig jaar. Tokens verdienen? Dat gaat via het runnen van een validator-node of door NEO te staken.

De oprichters van NEO en GAS

In 2014 werd NEO opgericht door Da Hongfei en Erik Zhang, zij zijn ook verantwoordelijk voor het oprichten van Ontology. Deze bedrijven zijn verzameld onder het moederbedrijf AntShares, een van de grootste techgiganten op de Chinese markt.