Coins

Filecoin

Filecoin is een gedecentraliseerd opslagsysteem dat tot doel heeft "de belangrijkste informatie van de mensheid op te slaan".

Wat is Filecoin (FIL)?

Het project bracht in 2017 $ 205 miljoen op in een initial coin offering (ICO) en had aanvankelijk een lanceringsdatum gepland voor medio 2019. De lanceringsdatum voor het Filecoin-mainnet werd echter uitgesteld tot blok 148.888, wat naar verwachting medio oktober 2020 zal zijn.

Het project werd voor het eerst beschreven in 2014 als een stimulerende laag voor het Interplanetary File System (IPFS). Dit is een peer-to-peer opslagnetwerk waar gebruikers betalen voor gegevensopslag en -distributiediensten in $FIL. Filecoin is een open protocol en wordt ondersteund door een blockchain die toezeggingen registreert. Deze zijn gedaan door de deelnemers van het netwerk, met transacties die zijn gedaan met behulp van FIL, de oorspronkelijke valuta van de blockchain. De blockchain is gebaseerd op zowel proof of replication als proof of spacetime.

Filecoin is open-source en gedecentraliseerd, wat betekent dat alle governance in handen is van de gemeenschap. Op het Filecoin-platform hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om cloudopslagservices voor bestanden te creëren, zoals Dropbox of iCloud. Iedereen kan lid worden van Filecoin en beginnen met het opslaan van hun gegevens of geld verdienen door ruimte te bieden voor het geld van iemand anders. De makers van Filecoin kozen voor hun blockchain-technologie om het netwerk en hun token met hun eigen consensus te laten draaien.

$FIL is de eigen valuta van Filecoin die het hele netwerk en alle processen aandrijft. Klanten betalen voor transacties in FIL-tokens. Mijnwerkers plaatsen FIL als onderpand en garanderen hun diensten.

De ontwikkelaars beweren dat Filecoin het probleem van inefficiënte opslag en ophalen van bestanden oplost. Klanten kunnen de juiste oplossing vinden met een efficiënte set tools en de kernontwikkeling ervan, IPFS.

Wie zijn de oprichters van Filecoin?

Filecoin is opgericht door Juan Benet, die ook het Interplanetary File System heeft gemaakt. Benet is een Amerikaanse computerwetenschapper die aan Stanford University heeft gestudeerd. Na de oprichting van Protocol Labs in mei 2014, volgde hij Y Combinator in de zomer van 2014 met de bedoeling om zowel IPFS als Filecoin te ondersteunen, evenals andere projecten.

Wat maakt Filecoin uniek?

Filecoin streeft ernaar gegevens op een gedecentraliseerde manier op te slaan. In tegenstelling tot cloudopslag bedrijven zoals Amazon Web Services of Cloudflare, die gevoelig zijn voor de problemen van centralisatie. Filecoin maakt gebruik van zijn gedecentraliseerde karakter om de integriteit van de locatie van een gegevens te beschermen. Hierdoor wordt het gemakkelijk terug te vinden en moeilijk te censureren. Gedecentraliseerde opslagsystemen zoals Filecoin stellen mensen in staat om hun eigen bewaarders van hun gegevens te zijn. Ook maken ze het internet toegankelijker voor mensen over de hele wereld. Aangezien deelname aan het Filecoin-netwerk door mijnbouw en opslag direct verband houdt met het winnen van meer blokbeloningen, stimuleert Filecoin deelnemers om eerlijk te handelen en zoveel mogelijk gegevens op te slaan.

Hoe werkt Filecoin?

Er zijn drie partijen betrokken bij het Filecoin-systeem: clients, storage miners en retrieval miners. Deze groepen gebruikers werken nauw met elkaar samen, sluiten transacties af, wisselen informatie uit en doen microbetalingen in $FIL.

Klanten betalen voor het opslaan of ophalen van gegevens. Zij plaatsen een order op de online storage markt, waar vervolgens een deal wordt gesloten met storage miners. Opslagmijnwerkers slaan op hun beurt de gegevens van de klant op en ontvangen beloningen. Deze groep gebruikers plaatst bestanden in vrije sectoren van een harde schijf, alle acties worden vastgelegd in de blockchain en klanten ontvangen privésleutels.

Retrieval miners extraheren gegevens op verzoek van een klant. Klanten plaatsen een transactie op de off-chain Retrieval Market. Retrieval miners kunnen ook fungeren als storage miners.
Filecoin is gebaseerd op IPFS waarbij alle gegevens worden opgeslagen op een peer-to-peer blockchain. Om het proces te starten, kiezen gebruikers mijnwerkers om persoonlijke gegevens op te slaan en te betalen voor plaatsing in FIL-tokens. Daarbij voeren mijnwerkers transacties uit en ontvangen ze deelnamekosten en FIL-beloningen. Hoe meer opslagruimte mijnwerkers bieden, hoe groter de kans om beloond te worden. Klanten kunnen op elk moment controleren hoe hun gegevens tijdens een transactie worden opgeslagen, aangezien bewijzen in de blockchain zijn vastgelegd. Het Filecoin-netwerk gebruikt de Proof of Replication (PoRep), terwijl de mijnwerkers de Proof of Spacetime (PoSt) gebruiken.

Daarom, als een klant hopelijk zijn gegevens veilig wil houden op het Filecoin-netwerk, moet hij de mijnwerker betalen. De kosten worden bepaald door de open markt en de prijs bestaat uit verschillende factoren. Op de open markt is er hyperconcurrentie tussen miners, waarbij iedereen zijn eigen minimumprijs voor opslag naar voren brengt.

Voordelen van Filecoin

Ten eerste is er met de lancering van een grote en vrije markt die gespecialiseerd is in gegevensopslag de neiging om de kosten van de dienst zelf te verlagen. De markt wordt meer open voor iedereen, wat een lagere prijs geeft voor het gebruik van het netwerk.

Sinds september 2022 heeft het netwerk meer dan 20.000 gebruikers en computers over de hele wereld verenigd, waardoor een uitgebreide community is ontstaan ​​met vergelijkbare doelen en verzoeken. Bovendien kiest Filecoin voor bestaande middelen, in plaats van nieuwe technologieën en apparaten te creëren. Mijnwerkers kunnen overal ter wereld lid worden van het netwerk.
Ten slotte is Filecoin een gedecentraliseerd netwerk met zijn eigen manieren om informatie te beschermen en aanvallen op één punt te voorkomen.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Protocol Labs beschrijft de tokenomics, of het economische model, van Filecoin als een “markt voor gegevens” waar gebruikers hun opslagruimte kunnen verkopen aan andere gebruikers die willen huren. Vijf belanghebbenden kunnen tokens verhandelen: ontwikkelaars, klanten, mijnwerkers, tokenhouders en ecosysteempartners. Er zullen ook drie Filecoin-markten zijn, volgens Protocol Labs: opslag van bestanden, ophalen van bestanden en handel in tokens op de beurs.

In het najaar van 2020 namen 400 mijnwerkers deel aan wat de “Space Race” testnet-fase werd genoemd, waardoor de netwerkgegevens capaciteit van Filecoin met meer dan 325 pebibytes toenam; ongeveer 3,5 miljoen FIL-tokens zullen worden vrijgegeven aan de Space Race-deelnemers.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Filecoin is beveiligd door middel van proof of replication en proof of spacetime. In het Filecoin-netwerk concurreren nodes, ook wel retrieval miners genoemd, om klanten zo snel mogelijk van gegevens te voorzien. Ze worden vervolgens beloond met FIL-vergoedingen, wat een netwerk van knooppunten aanmoedigt die bestanden willen repliceren en bewaren.

Storage miner nodes strijden voortdurend om contracten om klanten voor een bepaalde tijd opslag te bieden. Wanneer een opslagminer en zijn klant het eens zijn over een deal, bewaart de opslagminer de gegevens van de klant in een sector en “verzegelt” deze om een ​​unieke kopie van de gegevens van die sector te maken. Opslagminers worden door klanten beloond met FIL als transactiekosten, en deze miners kunnen ook blokken mijnen en een blokbeloning ontvangen.