Coins

Fantom

Fantom is een gericht acyclisch grafiek (DAG) slim contractplatform dat gedecentraliseerde financiële (DeFi) diensten levert aan ontwikkelaars met behulp van zijn eigen op maat gemaakte consensusalgoritme.

Wat is Fantom (FTM)?

Samen met zijn in-house token FTM wil Fantom problemen oplossen die verband houden met smart-contractplatforms. Dat is met name de transactiesnelheid, waarvan ontwikkelaars zeggen dat ze deze hebben teruggebracht tot minder dan twee seconden.
De Fantom Foundation, die toezicht houdt op het Fantom-productaanbod, werd oorspronkelijk opgericht in 2018. Het mainnet van Fantom OPERA lanceerde in december 2019.

Fantom is een open-source gedecentraliseerd slim contractplatform voor DApps en digitale activa dat is gemaakt als alternatief voor Ethereum.

De token heeft als doel de beperkingen van blockchains van de vorige generatie te overwinnen en drie componenten in evenwicht te brengen:

  • Schaalbaarheid
  • Veiligheid
  • Decentralisatie

Fantom biedt een reeks tools om het integratieproces van bestaande DApps te vereenvoudigen, evenals een gedetailleerd staking-beloningssysteem en ingebouwde DeFi-instrumenten. Fantom is een Layer-1-blockchain die gebruikmaakt van een zelfgebouwd consensus mechanisme en een onafhankelijke consensuslaag, Lachesis. Dit om DeFi en aanverwante diensten te faciliteren op basis van slimme contracten.

Lachesis biedt ook beveiliging voor andere lagen, waaronder Opera, Fantom’s EVM-compatibele slimme contractketen. De langlopende missie van het project is om “compatibiliteit te verlenen tussen alle transactieorganen over de hele wereld.”

Een van de belangrijkste sterke punten van Fantom zijn de prestaties en efficiënte transactieverwerking, namelijk duizenden transacties per seconde, waarbij transacties binnen 1-2 seconden worden afgewikkeld en de kosten fracties van een cent per transactie bedragen. Als gevolg hiervan biedt Fantom een ​​hogere schaalbaarheid, maar tegen lagere kosten.

Het ecosysteem is gebaseerd op twee hoofdtechnologieën: het Lachesis-protocol en Opera.

Het Lachesis-protocol is de kernconsensuslaag die het Fantom-netwerk beveiligt door zowel transactiesnelheid als beveiliging te bieden.

Lachesis is een aBFT-consensus-engine die gebruikmaakt van een DAG-algoritme (Directed Acyclic Graph).

Hoe het werkt:
Netwerkgegevens kunnen op verschillende tijdstippen worden verwerkt en het netwerk filtert de deelnemers, waardoor slechts een derde wordt toegewezen. Zij worden toegewezen vanwege foutief of kwaadwillig gedrag, zonder de netwerkprocessen in gevaar te brengen.
Fantom’s Asynchronous Byzantine Fault Tolerant (aBFT) Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme handhaaft de efficiëntie van het hele netwerk. Het ontwerp biedt beveiliging op maximale snelheid. Fantom-ontwikkelaars benadrukken dat het PoS-mechanisme een leiderloos fenomeen is, er zijn geen leiders van blokken en deelnemers. Ook kan iedereen op een geschikt moment toetreden tot het netwerkknooppunten (of het verlaten).

appen van Lachesis zijn:

  • asynchroon,
  • zonder leider,
  • Byzantijnse fouttolerantie
  • bijna onmiddellijke finaliteit.

Wat betreft Opera, het is een applicatie-ontwikkelingslaag of Fantom’s mainnet-implementatieplatform, toestemmingloze en open-source hosting DApps. Dankzij EVM-integratie en ondersteuning voor de Solidity-programmeertaal heeft Fantom een ​​volledige set slimme contractmogelijkheden, waarmee gebruikers naadloos kunnen communiceren met Ethereum-platforms terwijl ze het voordeel van Fantom’s transactie-efficiëntie behouden.

De Fantom Foundation concludeerde dat het verwijderen van blokleiders de netwerkbeveiliging verbetert, dus gebruikt Opera een PoS-model en leiderloze validators (validators bepalen niet welke blokken geldig zijn).

Fantom is niet alleen een snel, veilig en goedkoop betalingsplatform dat snelle en veilige betalingen mogelijk maakt tegen minimale kosten, maar beschikt ook over on-chain governance waarbij gebruikers stemmen met FTM-tokens (één token is gelijk aan één stem). Van de kenmerken: gebruikers hebben het recht om de mate van overeenstemming / onenigheid uit te drukken op een schaal van 0 tot 4.

FTM is het eigen PoS-token van Fantom dat het ecosysteem aandrijft en wordt toegepast voor betalingen, netwerkkosten, staking en governance. FTM vormt de ruggengraat van transacties en maakt het innen van vergoedingen en staking-activiteiten mogelijk, samen met de gebruikersbeloningen die de laatste vertegenwoordigt.

Wie zijn de oprichters van Fantom?

De Fantom Foundation is opgericht door de Zuid-Koreaanse computerwetenschapper Dr. Ahn Byung Ik. Momenteel is de CEO van het platform Michael Kong. Het team achter Fantom heeft uitgebreide ervaring, voornamelijk op het gebied van full-stack blockchain-ontwikkeling, en was gericht op het creëren van een slim contractplatform dat schaalbaarheid, decentralisatie en veiligheid voorrang geeft.

Volgens de officiële website bestaat het team van Fantom ook uit gespecialiseerde ingenieurs, wetenschappers, onderzoekers, ontwerpers en ondernemers. Werknemers bevinden zich over de hele wereld, passend bij het ethos van een gedistribueerd platform.

Wat maakt Fantom uniek?

Fantom probeert een nieuw, zelfgebouwd consensusmechanisme te gebruiken om DeFi en aanverwante diensten te faciliteren op basis van slimme contracten.
Het mechanisme, Lachesis, belooft een veel hogere capaciteit en voltooiing van transacties in twee seconden, samen met verbeteringen in de beveiliging ten opzichte van traditionele op proof of stake (PoS) algoritme-gebaseerde platforms.

Passend bij Ethereum spreekt het project ontwikkelaars aan die gedecentraliseerde oplossingen willen implementeren. Volgens de officiële literatuur is het haar missie om “compatibiliteit te verlenen tussen alle transactieorganen over de hele wereld.” Het interne PoS-token, FTM, vormt de ruggengraat van transacties en maakt het innen van vergoedingen en staking-activiteiten mogelijk, samen met de gebruikersbeloningen die de laatste vertegenwoordigt. Door tokenverkopen in 2018 haalde Fantom bijna $ 40 miljoen op om ontwikkeling te financieren.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

FTM is een proof of stake (PoS) token dat in feite in verschillende incarnaties bestaat. De compatibiliteit van het platform met Ethereum betekent dat gebruikers een ERC-20 standaard FTM kunnen kopen, die automatisch wordt geconverteerd naar native FTM zodra ze in hun portemonnee zijn ontvangen. Een andere versie van FTM is beschikbaar op Binance Chain met behulp van de BEP2-standaard. Alleen de native FTM kan worden gebruikt op het Fantom OPERA mainnet zelf.

Het totale aanbod van FTM is 3,175 miljard tokens, waarvan er momenteel 2.134.638.448 FTM in omloop zijn. De rest wordt vrijgegeven volgens een schema dat loopt tot 2023.
Staking vormt een belangrijk onderdeel van tokenomics, waarbij een deel van het aanbod specifiek is gereserveerd voor het uitzetten van beloningen voor gebruikers die FTM hebben.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Fantom gebruikt een op maat gemaakte variëteit aan proof of stake-algoritmen om diensten te leveren en zijn netwerk te beveiligen. Bekend als Lachesis, is het een voorbeeld van een zogenaamd asynchrone byzantijnse fouttolerante (aBFT) consensusmechanisme. Door het leiderschap onder netwerkdeelnemers weg te nemen, vermijdt Fantom goedkope aanvalsrisico’s, terwijl staking verdere stimulansen voor gebruikers toevoegt om operaties te beveiligen met behulp van FTM-tokenholdings.