Coins

Ethereum Classic

Ethereum Classic (ETC) is een hardfork van Ethereum (ETH) die in juli 2016 werd gelanceerd. De belangrijkste functie is als een slim contractnetwerk, met de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te hosten en te ondersteunen.

Wat is Ethereum Classic (ETC)?

De native token van Ethereum Classic is ETC. Sinds de lancering heeft Ethereum Classic geprobeerd zich te onderscheiden van Ethereum, waarbij de technische roadmap van de twee netwerken in de loop van de tijd steeds verder van elkaar afweek. Ethereum Classic trachtte eerst de integriteit van de bestaande Ethereum-blockchain te behouden, nadat een grote hacking-gebeurtenis leidde tot de diefstal van 3,6 miljoen ETH.

Wie zijn de oprichters van Ethereum Classic?

Ethereum Classic is in feite de legacy-keten van Ethereum, en de echte makers zijn daarom de oorspronkelijke Ethereum-ontwikkelaar: Vitalik Buterin en Gavin Wood. Een controversiële hardfork op Ethereum vond plaats in juli 2016, toen deelnemers het oneens waren over het al dan niet terugdraaien van de blockchain om de effecten van een grote hack teniet te doen. Dit had gevolgen voor The DAO, een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) die enkele maanden eerder ongeveer $ 150 miljoen had opgehaald in een initial coin offering (ICO). Ethereum Classic ontstond als het netwerk dat de keten niet terugdraaide. Ontwikkelaars stellen dat er geen “officieel” team aan het project is verbonden en dat de “wereldwijde ontwikkelingsgemeenschap een toestemmingloze ‘do-ocratie’ is, waaraan iedereen kan deelnemen.”

Wat maakt het uniek?

Het belangrijkste doel van Ethereum Classic is om de Ethereum-blockchain te behouden zoals deze oorspronkelijk was, zonder de DAO-hack kunstmatig tegen te gaan. De aantrekkingskracht was eerst voor degenen die het niet eens waren met de reactie van Ethereum, maar het legacy-netwerk heeft sindsdien een grotere schare fans gekregen, waaronder grote investeerders zoals Barry Silbert, CEO van investeringsmaatschappij Grayscale.

Als vrijwilligersorganisatie hebben de ontwikkelaars van ETC niet de bedoeling om van het netwerk een entiteit met winstoogmerk te maken. Gebruikers betalen transactiekosten zoals bij Ethereum, en miners verzamelen ze op basis van het werk dat is gedaan volgens het proof-of-work (PoW) mining-algoritme. In tegenstelling tot Ethereum heeft Ethereum Classic geen plannen om te converteren naar een proof-of-stake (PoS) mining-algoritme, terwijl meerdere ontwikkelaars blijven werken aan toekomstige verbeteringen, zoals schaaloplossingen.

Hoeveel munten zijn er in omloop?

ETC begon in een zeer vergelijkbare technische staat als ETH, met uitzondering van hoe de DAO-hacktransacties werden afgehandeld. Sinds de lancering hebben er echter veranderingen in tokenomics plaatsgevonden, waarbij deelnemers in december 2017 stemden om het aanbod van ETC te beperken. Het maximale aanbod is dus 210.700.000 ETC, ongeveer tien keer dat van Bitcoin (BTC), terwijl ETH geen limiet heeft. ETC gebruikt een PoW-mijnalgoritme, dat functioneert als Bitcoin. Mijnwerkers worden beloond met nieuwe munten voor het valideren van de blockchain in concurrentie met elkaar. De ETC-blokbeloning neemt met de tijd af, met de volgende daling bij blok 15.000.000, ongeveer in april 2022, van 3,2 ETC naar 2,56 ETC per blok.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het Ethereum Classic-netwerk is beveiligd met proof-of-work, maar heeft als minderheidsketen zelf regelmatig te maken gehad met aanvallen. Deze omvatten verschillende 51%-aanvallen om controle te krijgen over mijnhashrate en valse transacties en dubbele uitgaven uit te voeren, waarvan de meest recente plaatsvond in augustus 2020.