Coins

Dogecoin

Dogecoin is een open-source digitale valuta gemaakt door Billy Markus uit Portland, Oregon en Jackson Palmer uit Sydney, Australië, en ontstond in december 2013 als afsplitsing van Litecoin.

Wat is Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) is gebaseerd op de populaire “doge” internet meme en heeft een Shiba Inu op het logo. De makers van Doge zagen het als een leuke, luchtige cryptocurrency die meer aantrekkingskracht zou hebben dan het belangrijkste Bitcoin-publiek, omdat het gebaseerd was op een hondenmeme. Elon Musk, CEO van Tesla, plaatste verschillende tweets op sociale media dat Dogecoin zijn favoriete munt is.

Hoe mine je Dogecoin?

Dogecoin verschilt op verschillende manieren van het proof-of-work-protocol van Bitcoin, een daarvan is door Scrypt-technologie te gebruiken. De altcoin heeft ook een bloktijd van 1 minuut en de totale voorraad is onbeperkt, wat betekent dat er geen limiet is aan het aantal Doge dat kan worden gedolven. Je kunt Doge solo minen of door lid te worden van een mining pool. Een Doge-mijnwerker kan de digitale valuta minen op Windows, Mac of Linux en met een GPU. Vanaf 2014 kun je ook Litecoin minen in hetzelfde proces als het minen van Dogecoin, aangezien de processen zijn samengevoegd.

Waarvoor kan de token worden gebruikt?

De token is voornamelijk gebruikt als fooiensysteem op Reddit en Twitter om het maken of delen van kwaliteitsinhoud te belonen. U kunt Doge getipt krijgen door deel te nemen aan een gemeenschap die de digitale valuta gebruikt, of u kunt uw Dogetoken krijgen via een Dogecoin-kraan. Een Dogekraan is een website die u gratis een kleine hoeveelheid Doge geeft als introductie tot de valuta, zodat u kunt beginnen met interactie in Dogecoin-gemeenschappen.

Hoe Dogecoin kopen?

De token is te verkopen of kopen op elke beurs die de digitale valuta aanbiedt. Hierna kan je het opslaan op een beurs of in een Dogecoin-portemonnee, ook kan je fooien geven met Dogecoin in alle gemeenschappen die de valuta accepteren.

Elon Musk en Doge

Het succes van de token is nauw verweven met de passie van Elon Musk ervoor. Musk begon begin 2021 te tweeten over Dogecoin en deelde een Lion King DOGE-meme. Dat was het begin van een woedende DOGE-bijeenkomst,met tijdelijke dipjes die culmineerde in Musk’s optreden in Saturday Night Live. Na het optreden van SNL crashte DOGE ondanks de beloften van Musk om zijn prijs te betalen. In de daaropvolgende maanden leek Musk zijn interesse te verliezen en de prijs van DOGE is meer dan 70% gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt ooit. Musk heeft echter nog steeds macht over Dogecoin, zoals incidentele tweets aangeven.

Stichting Dogecoin en Raad van Advies

In 2014 werd een stichting zonder winstoogmerk opgericht door leden van het Dogecoin-team om ondersteuning, belangenbehartiging, handelsmerk bescherming en bestuur voor het cryptocurrency-project te bieden. De stichting is echter na verloop van tijd opgeheven. Na een aantal jaren inactief te zijn geweest, werd de stichting in 2021 opnieuw gelanceerd met een “hernieuwde focus op het ondersteunen van het Dogecoin-ecosysteem, de gemeenschap en het promoten van de toekomst van de Dogecoin-blockchain.” Naast een deel van het oorspronkelijke kernteam heeft het project nu een aantal doorgewinterde spelers uit de industrie als lid van de raad van adviseurs.

Volgens de website van de stichting zullen leden van het bestuur maandelijks bijeenkomen om kwesties met betrekking tot Dogecoin te bespreken. Wat zijn adviseurs betreft, bestaat de groep uit Dogecoin-oprichter Billy Markus, de kernontwikkelaar van het project Max Keller, Ethereum-oprichter Vitalik Buterin en Elon Musk, vertegenwoordigd door het hoofd van het familiekantoor van Musk, Jared Birchall.

Leden van de Raad van Advies zullen in verschillende hoedanigheden functioneren. Terwijl Keller de technische adviseur van het project zal zijn, zal Markus de leiding hebben over de community en memes. Ondertussen zal Buterin fungeren als blockchain- en crypto-adviseur voor de stichting en zal Birchall Elon Musk vertegenwoordigen als juridisch en financieel adviseur. Als eerste opdracht zal de Raad van Advies werken aan het verkrijgen van driejarige financiering waarmee het een kleine, toegewijde staf in dienst kan nemen om fulltime aan Dogecoin te werken. Tot nu toe werd het werk aan het ecosysteem gedaan door vrijwilligers.

Wat is Libdogecoin van Doge?

Weken na de release van DogeCore versie 1.14.6 kondigde kernontwikkelaar Michi Lumin de lancering aan van Libdogecoin, een C-bibliotheek met de bouwstenen van het netwerk. Libdogecoin zou ontwikkelaars in staat stellen om Dogecoin-compatibele producten te bouwen “zonder zich zorgen te hoeven maken over de diepere details van de cryptofuncties.” Dit betekent dat minder technische leden gemakkelijk producten kunnen ontwerpen die voldoen aan de Dogecoin-normen. Aangezien de update een pure bibliotheek is, biedt deze geen “uitvoerbare” knooppuntfaciliteit. Libdogecoin ondersteunt echter meerdere talen, waaronder Python, Node.js en Ruby.

Bedrijven die Doge accepteren

Vanwege de lage transactiekosten en het constante beschermheerschap van Elon Musk zijn een aantal traditionele bedrijven overgestapt om de token een betalingsoptie te maken.

Hier is een lijst van enkele bedrijven die de token als betaling accepteren:

  • Tesla
  • AMC-theaters
  • GameStop
  • Airbaltic
  • Dallas Mavericks
  • EasyDNS
  • Newegg
  • Twitch