Coins

DIA

DIA (Decentralised Information Asset) is een open-source orakelplatform dat marktspelers in staat stelt betrouwbare gegevens te verzamelen, te leveren en te delen.

Wat is DIA?

DIA wil een ecosysteem zijn voor open financiële data in een financieel smartcontract-ecosysteem, om data-analisten, dataproviders en datagebruikers samen te brengen. Over het algemeen biedt DIA een betrouwbare en verifieerbare brug tussen off-chain data uit verschillende bronnen en on-chain slimmecontracten. Die kunnen worden gebruikt om verschillende financiële DApps te bouwen. DIA is het governance-token van het platform. Het is momenteel gebaseerd op het ERC-20 Ethereum-protocol. Het project werd opgericht in 2018, terwijl de tokenvoorraad voor het publiek beschikbaar werd gesteld. Dit was tijdens de verkoop van de bondingcurve van 3 augustus tot en met 17 augustus 2020. Er werden die dag 10,2 miljoen tokens verkocht.

Wie zijn de oprichters van DIA?

De DIA-vereniging is mede opgericht door een groep van een dozijn mensen, hoewel Paul Claudius, Michael Weber en Samuel Brack de leiders zijn. Claudius is het gezicht van het project en de leidende pleitbezorger, soms ook wel CBO genoemd. Hij heeft een master in internationaal management van ESCP Europe en een bachelor in bedrijfskunde en economie van de universiteit van Passau. Behalve dat hij aan DIA werkt, is hij ook mede-oprichter en CEO van BlockState AG en c ventures. Vóór crypto werkte hij als directeur voor een voedingsbedrijf genaamd nu3.

Michael Weber, Paul Claudius, Samuel Brack

Michael Weber is DIA’s oprichter en voorzitter van de vereniging. Hij behaalde diploma’s in management aan de ESCP Business School en economie en natuurkunde aan de Universiteit van Keulen, Duitsland. Hij heeft bij verschillende banken en financiële instellingen gewerkt voordat hij zich tot crypto wendde, waar hij projecten als Goodcoin, myLucy en BlockState oprichtte.
Samuel Brack bedient DIA in de rol van CTO. Net als Claudius en Weber deelt hij dezelfde functie bij BlockState. Hij heeft een masterdiploma in computerwetenschappen van de Humboldt Universiteit van Berlijn, waar hij sinds januari 2020 nog steeds studeert voor zijn doctoraat.

Wat maakt DIA uniek?

DIA wil de Wikipedia van financiële gegevens worden. Het behandelt specifiek het probleem van gedateerde/niet-geverifieerde/moeilijk toegankelijke gegevens in de wereld van financiën en crypto. Met name DeFi, het stelt voor om het op te lossen via een systeem van financiële prikkels voor gebruikers. Dit om de stroom van open-source, gevalideerde datastromen in stand te houden. Het huidige ontwerp van orakels, stelt DIA, is niet-transparant, moeilijk te schalen en kwetsbaar voor aanvallen.
Het DIA-governance-token zal worden gebruikt om gegevensverzameling, gegevensvalidatie, stemmen over bestuursbeslissingen te financieren en om de ontwikkeling van het platform te stimuleren. Gebruikers kunnen DIA-tokens inzetten om nieuwe gegevens te stimuleren om op het platform te verschijnen, maar toegang tot historische gegevens via DIA is gratis.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

De totale DIA-tokenvoorraad is beperkt met 200 miljoen geslagen munten. 10 miljoen tokens werden aanvankelijk verkocht bij een onderhandse verkoop. 19,5 miljoen zijn bij vroege investeerders en adviseurs, waarvan Outlier Ventures de grootste is. In augustus 2020 werden 30 miljoen munten aangeboden voor een bondingcurve-verkoop. Waarvan er 10,2 miljoen aan het publiek werden verkocht en de overige 19,8 miljoen verbrandden. Nog eens 24 miljoen tokens worden toegewezen aan oprichters en team met een verwervingsperiode van 29 maanden. Ook zijn 25 miljoen vergrendeld voor toekomstig gebruik voor de ontwikkeling van het DIA-ecosysteem. Ten slotte zijn er 91,5 miljoen DIA-tokens in de reserve van het bedrijf om elk jaar in december in gelijke delen gedurende 10 jaar te worden ontgrendeld.

Tokenburn

Van het eerste ontgrendelde deel werd de helft van de tokens in een oogwenk verbrand. Dit gebeurde nadat de stemming van de gemeenschap de beslissing heeft genomen. Het is de bedoeling dat slimme contracten die DIA-orakels gebruiken, dagelijks DIA Governance Tokens zullen ontvangen. Zij zullen het ontvangen via wat zij ‘proof of use’ en ‘proof of truth’-mechanismen noemen.

Hoe is het netwerk beveiligd?

DIA is een standaard ERC-20-token, wat betekent dat Ethereum nodig is om te functioneren en al zijn sterke en zwakke punten erft. Zo is het Ethereum-netwerk een van de grootste en dus sterkste vanwege zijn decentralisatie. Dit is te danken aan alle transacties die worden beschermd door de Ethash proof-of-work-functie. ERC-20 definieert slechts een reeks regels voor tokens om mee te werken. Nadelen van Ethereum kunnen merkbaar zijn: congestie kan bijvoorbeeld de gasprijs verhogen die nodig is om transacties uit te voeren, wat leidt tot vertragingen en abnormaal hoge transactiekosten, die gevolgen hebben voor alle deelnemers.