Coins

Chromia

Chromia is een open source openbare blockchain bedacht door het Zweedse bedrijf Chromaway AB.

Wat is Chromia?

De token van Chromia (CHR) werd gelanceerd in mei 2019. De technologie achter de Chromia-blockchain is aangepast van een eerdere technologie genaamd ‘Postchain’. Wat een oplossing van Chromaway AB voor zakelijke klanten is.

Hoe werkt het?

Chromia is een standalone Layer-1 blockchain en EVM-compatibele Layer 2 verbetering voor Binance Smart Chain en Ethereum. Het is ontworpen om bestaande dApps te verbeteren en de creatie van dApps van de volgende generatie mogelijk te maken door schaalbaarheid, verbeterde gegevensverwerking en aanpasbare vergoedingsstructuren te bieden.

De blockchain maakt gebruik van een unieke architectuur genaamd relationele blockchain, evenals een aangepaste programmeertaal genaamd Rell. Rell is ontworpen om te coderen en te functioneren op dezelfde manier als SQL, waardoor ontwikkelaars de veiligheid en onveranderlijkheid van blockchain kunnen benutten. Dit terwijl ze gegevens opslaan en verwerken met de efficiëntie van een relationele database.

Elke dApp die op Chromia draait, werkt op zijn eigen zijketen die is geworteld in de hoofdblokketen. Hierdoor kan elke applicatie efficiënter worden geschaald en heeft elke applicatieontwikkelaar de vrijheid om te kiezen uit verschillende tariefstructuren. De ene applicatie kan bijvoorbeeld van gebruikers verlangen dat ze transactiekosten in CHR betalen (vergelijkbaar met hoe Ethereum of Bitcoin werken), terwijl een andere applicatie genoeg CHR zou kunnen inzetten om rekenkracht te reserveren en hun gebruikers in staat te stellen onbeperkte transacties te doen zonder enige vergoeding te betalen.

Welke applicaties zijn gebouwd op Chromia?

Chromia heeft al een grote verscheidenheid aan applicaties die voortbouwen op hun blockchain. Zo gebruiken zij kettingen als een gedecentraliseerde opslaglaag en hun Layer-2-verbeteringen gebruiken. Deze applicaties variëren van het DeFi-handelsplatform Hedget tot het openwereldlandbouw spel My Neighbor Alice, tot het kadasterinitiatief LAC PropertyChain van de overheid.

Een van de nieuwste functies in ontwikkeling is een nieuwe NFT-standaard genaamd Chromia Originals, die zowel als native standaard op de Chromia-keten zal werken als als een verbeteringslaag voor bestaande ERC-721- en BEP-721-tokens. Het werk aan deze Layer-2-verbeteringen wordt ontwikkeld in samenwerking met My Neighbor Alice.

Wie zit er achter?

Het kernteam van Chromia bestaat uit brancheveteranen Or Perelman, Henrik Hjelte en Alex Mizrahi. Alle drie hebben ze diepe wortels in de crypto-ruimte, die teruggaan tot de begindagen van Bitcoin en Ethereum. Alex publiceerde bijvoorbeeld verschillende vroege academische papers over Proof of Stake-consensus en was ook een van de sleutelfiguren achter ColouredCoins. Dit was één van de eerste projecten om het idee van ‘tokens’ te ontwikkelen, dat later door Ethereum op de voorgrond zou worden gebracht.

Samengevat, Chromia is een Layer-1 en Layer-2 blockchain-oplossing die actief wordt ontwikkeld. Dit met als doel verbeterde functies en gegevensverwerking en opslagmogelijkheden te bieden aan gedecentraliseerde applicaties.