Coins

Chiliz

Chiliz is de toonaangevende digitale valuta voor sport en entertainment van de gelijknamige in Malta gevestigde FinTech-provider.

Wat is Chiliz (CHZ)?

Het exploiteert het op blockchain gebaseerde sportentertainment platform Socios, waarmee gebruikers kunnen deelnemen aan het beheer van hun favoriete sportmerken. Meerdere fantokens van Socios.com zijn daar een voorbeeld van. Voor sportclubs en verenigingen bieden fantokens een manier om contact te maken met hun fans en nieuwe inkomstenstromen te ontsluiten.

Fans kunnen bijvoorbeeld meedoen en clubgerelateerde beslissingen beïnvloeden door middel van enquêtes en opiniepeilingen, zoals berichten die de aanvoerder aan zijn armband zou moeten dragen. Het bedrijf wil de kloof tussen actieve en passieve fan zijn overbruggen. Chiliz heeft partnerschappen ontwikkeld met enkele van de grootste sportinstellingen ter wereld. Voorbeelden zijn: FC Barcelona, ​​Manchester City, Juventus Turijn en Paris Saint-Germain. Het beschikt ook over partnerschappen met de UFC en gaming-organisaties. Door CHZ te kopen, krijgen fans toegang tot verschillende fantokens en hebben ze letterlijk een aandeel in hun club.

Wie zijn de oprichters van Chiliz (CHZ)?

Chiliz is opgericht door Alexandre Dreyfus, de huidige CEO. Dreyfus heeft meer dan 20 jaar ervaring met het oprichten en laten groeien van webgebaseerde bedrijven. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld Webcity, een interactieve reisgids, en Winamax en Chilipoker, beide online pokerprojecten, voordat hij Chiliz oprichtte in 2017. Zijn expliciete doel met het bedrijf is om “harder dan ooit te werken aan onze missie om Fan Tokens de ultieme tool voor fanbetrokkenheid en als een krachtige nieuwe inkomstengenerator voor de sportindustrie.” Dit komt naar voren in de agressieve uitbreiding van fantokens die tal van Europese voetbal grootmachten hebben zien tekenen, maar ook kleinere clubs.

Wat maakt Chiliz (CHZ) uniek?

Elke sportorganisatie die de Chiliz-technologie gebruikt, heeft een beperkte voorraad fantokens die worden aangeboden bij een eerste FTO (fantokenaanbieding). Deze tokens worden aangeboden op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, waarbij de openingsprijs en de volledig verwaterde marktkapitalisatie vooraf door Chiliz worden bekendgemaakt. Het native CHZ-token wordt gebruikt om fan-tokens te kopen en fungeert als de interne valuta van het platform. Fans kunnen vervolgens stemmen op het Socios-platform met hun fantokens, een proces dat mogelijk wordt gemaakt met behulp van slimme contracten. Clubs bepalen de hoeveelheid invloed die fans hebben.

Beslissingen kunnen variëren van het ontwerpen van nieuwe truien tot beslissende teamwedstrijden in oefenwedstrijden.

Chiliz was een pionier op het gebied van directe participatie van gemiddelde sportfans in het besluitvormingsproces van clubs en organisaties. Het bedrijf creëert voortdurend nieuwe manieren waarop fans betrokken kunnen raken, met als voorbeeld de oprichting van de Chiliz Blockchain Campus, een particuliere crypto-incubator gericht op het versnellen van de acceptatie van blockchain-technologie in Azië en Europa. Het bedrijf schat dat het op ongeveer 10% van zijn potentieel zit, ondanks het feit dat het tegen eind 2021 waarschijnlijk 80-100 teams als onderdeel van zijn netwerk zal hebben.

Hoeveel Chiliz (CHZ)-tokens zijn er in omloop?

Het totale aanbod van CHZ is 8,8 miljard, geslagen bij de lancering in oktober 2018 en gedistribueerd aan vroege bijdragers zonder openbare verkoop buiten wat beschikbaar was via uitwisselingen.

 De tokenverdeling is als volgt:

  • 15 % – Strategische acquisities
  • 5% – Ploeg
  • 7% – Zaadinvesteerders
  • 3% – Adviesraad
  • 15% – Marketing
  • 20% – Gebruikersbasisreserve
  • 34,5% – Tokenverkoop

Aanvankelijk werd CHZ gelanceerd als ERC-20-token, maar het werd later ook ontworpen om BEP-2-compatibel te zijn, omdat het de rol van Binance Launchpool bij het vrijgeven van fan-tokens als onderdeel van een strategische partnership. CHZ is ook beschikbaar als TRC-20-token op de Tron-blockchain.

Hoe is het Chiliz-netwerk beveiligd?

CHZ is beschikbaar op verschillende blockchains, zoals Ethereum, Binance Smart Chain en Tron. Fantokens worden geslagen op de Socios-zijketen met een eigen crowd control-mechanisme. Fans bevinden zich in een beschermde omgeving en stemmen alleen in openbaar gecontroleerde peilingen. De zijketen maakt gebruik van een consensus-mechanisme voor bewijs van autoriteit. Bewijs van autoriteit wordt meestal gebruikt door particuliere organisaties die gesloten blockchains hebben en alleen gebruikers binnen het ecosysteem die eraan deelnemen. Het is minder gedecentraliseerd dan andere consensus-mechanismen, maar het is gemakkelijk schaalbaar en zeer veilig, waardoor het de ideale keuze is voor een sidechain. Het CHZ-token is gecontroleerd door Certik.

Wanneer begint de handel?

Chiliz werd in oktober 2018 gelanceerd op het Ethereum-mainnet.