Coins

Celo

Celo is een CO2-negatieve, toestemmingsloze, layer-1 blockchain met een rijk ecosysteem. Ook bouwen ze innovatieve Web3-dapps.

Hoe werkt Celo?

Het Celo-ecosysteem is toegankelijk voor iedereen met een mobiele telefoon en bestaat uit een gedecentraliseerde, proof-of-stake blockchain-technologie stack, beheeractiva en verschillende stabiele activa (cUSD, cEUR, cREAL) die het gemakkelijk maken voor echte gebruikers om digitale activa te gebruiken. Tegenwoordig ondersteunt het meer dan 1.000 projecten in meer dan 150 landen en helpt het om de voorwaarden van welvaart voor iedereen te creëren.

Wie zijn de oprichters?

Celo is in 2017 mede opgericht door Rene Reinsberg, nu voorzitter van de Celo Foundation, Marek Olszewski, huidige Chief Technology Officer bij cLabs; en Sep Kamvar, computerwetenschapper, kunstenaar en voormalig professor aan MIT Media Lab.

Wat maakt het uniek?

De blockchain is een EVM-compatibel Layer-1-platform dat het CELO-governance-activum en andere ERC-20 Mento-stabiele activa ondersteunt, die kunnen worden gebruikt om transactiekosten te betalen. Met zijn interoperabiliteit, compatibiliteit tussen ketens en missie om de voorwaarden van welvaart voor iedereen te creëren, is Celo in staat om de Regenerative Finance (ReFi)-beweging mainstream te maken door wereldwijde financiële inclusie, gemeenschap handel en klimaatpositieve technologie in meerdere ecosystemen te versnellen parallel. Belangrijk is dat de cryptocurrency ook een van ‘s werelds eerste [koolstof negatieve] blockchains is. Het proof-of-stake-consensus mechanisme vereist een klein deel van de energie die wordt gebruikt door proof-of-work-ketens.

De toewijding van de gemeenschap aan de planeet gaat nog verder, als integrale partner in het Climate Collective, een groeiende coalitie van bedrijven die bouwen op het snijvlak van Web3 en klimaatactie. De Mento-reserve, ondersteund door het Mento-protocol, dat gebruikers op de blockchain toegang geeft tot verschillende stabiele activa, heeft verder een gediversifieerde portefeuille van digitale activa, met plannen om 40% van de reserve te laten vertegenwoordigen door door natuurlijk kapitaal gedekte activa in vier jaar tijd.

Een ander uniek kenmerk van deze crypto is het mobiel gerichte ontwerp, waarmee miljarden wereldwijde gebruikers kunnen worden bereikt. Dit omvat een light-client synchronisatie mechanisme genaamd Plumo, een zk-SNARK-gebaseerd systeem waarmee mobiele Celo-gebruikers en gebruikers met beperkte middelen sneller kunnen synchroniseren met de Celo-blockchain, terwijl ze slechts een paar kilobytes aan gegevens gebruiken; versleutelde telefoonnummers toewijzen aan portemonnee-adressen (zodat gebruikers digitale activa naar vrienden en familie in hun contactenlijst kunnen sturen); of toegang krijgen tot een ecosysteem van dapps, zoals de Valora Wallet, via low-powered smartphone-apparaten. Elk van deze maakt transacties op de blockchain gemakkelijker voor echte gebruikers van alle ervaringsniveaus. Ga voor meer informatie over het unieke karakter van Celo naar de Celo-bibliotheek met technische documentatie en Github.

Hoeveel munten zijn er in omloop?

CELO governance asset heeft een vaste voorraad van een miljard. CELO-activa in omloop worden verdeeld tussen het Mento-reservaat en een gemeenschap van CELO-houders.

Hoe is het netwerk beveiligd?

De Celo-blockchain maakt gebruik van een proof-of-stake consensus mechanisme. Het bestuursmiddel ondersteunt de beveiliging, groei en ontwikkeling van het platform door de tokenhouders in staat te stellen het middel in te zetten ter ondersteuning van validators, te stemmen over wijzigingen of toevoegingen aan de kerntechnologie voorgesteld door leden van de gemeenschap, en rechtstreeks met dapps op het platform. Validators spelen een belangrijke rol bij deelname aan het consensusmechanisme. Ze helpen het netwerk te beveiligen en handelen onafhankelijk om transacties te verifiëren en blokken voor te stellen om aan de blockchain toe te voegen.