Coins

Cardano

Cardano is een van de grootste blockchains die met succes een proof-of-stake consensus mechanisme gebruikt

Wat is Cardano (ADA)?

Cardano is een proof of stake-blockchainplatform dat zegt dat het doel is om “changemakers, innovators en visionairs” in staat te stellen positieve wereldwijde verandering teweeg te brengen.

Het open-sourceproject heeft ook tot doel “de macht te herverdelen van onverantwoordelijke structuren naar de marge naar individuen”. Dit om te helpen een samenleving te creëren die veiliger, transparanter en eerlijker is.

Cardano is opgericht in 2017 en vernoemd naar de 16e-eeuwse Italiaanse polymath Gerolamo Cardano. Het native ADA-token ontleent zijn naam aan de 19e-eeuwse wiskundige Ada Lovelace, algemeen beschouwd als ‘s werelds eerste computerprogrammeur. Het ADA-token is ontworpen om ervoor te zorgen dat eigenaren kunnen deelnemen aan de werking van het netwerk. Hierdoor hebben degenen die de cryptocurrency bezitten het recht om te stemmen over voorgestelde wijzigingen in de software.

Het team achter de gelaagde blockchain zegt dat er al een aantal overtuigende use-cases zijn geweest voor zijn technologie, die tot doel heeft gedecentraliseerde apps en slimme contracten te ontwikkelen met modulariteit.

In augustus 2021 kondigde Charles Hoskinson de lancering aan van de Alonzo-hardvork, waardoor de prijs van Cardano steeg en de volgende maand met 116% steeg. Op 12 september 2021 werd de Cardano ‘Alonzo’ hard fork officieel gelanceerd, waarmee slimme contractfunctionaliteit naar de blockchain werd gebracht. In de volgende 24 uur na de lancering werden meer dan 100 slimme contracten geïmplementeerd.

Cardano wordt door landbouwbedrijven gebruikt om verse producten van veld tot bord te volgen, terwijl andere producten die op het platform zijn gebouwd, het mogelijk maken om educatieve referenties op een fraudebestendige manier op te slaan en retailers om namaakgoederen te bestrijden.

Wie zijn de oprichters van Cardano?

Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, die ook een van de medeoprichters was van het Ethereum-netwerk. Hij is de CEO van IOHK, het bedrijf dat de blockchain van Cardano heeft gebouwd.

In een interview voor de Crypto Titans-serie van CoinMarketCap zei Hoskinson dat hij in 2011 betrokken raakte bij cryptocurrencies en zich bezighield met mijnbouw en handel. Hij legde uit dat zijn eerste professionele betrokkenheid bij de branche in 2013 kwam, toen hij een cursus over Bitcoin creëerde die uiteindelijk door 80.000 studenten werd gevolgd.

Hoskinson is niet alleen een technologie-ondernemer, maar ook een wiskundige. In 2020 schonk zijn technologiebedrijf ADA ter waarde van $ 500.000 aan het Blockchain Research and Development Lab van de University of Wyoming.

Wat maakt Cardano uniek?

Cardano is een van de grootste blockchains die met succes een proof-of-stake consensus mechanisme gebruikt, dat minder energie-intensief is dan het proof of workalgoritme waarop Bitcoin vertrouwt. Hoewel het veel grotere Ethereum gaat upgraden naar PoS, zal deze overgang slechts geleidelijk plaatsvinden.

Het project is er trots op dat alle ontwikkelde technologie een proces van collegiaal getoetst onderzoek doorloopt, wat betekent dat gedurfde ideeën kunnen worden uitgedaagd voordat ze worden gevalideerd. Volgens het Cardano-team helpt deze academische strengheid de blockchain om duurzaam en stabiel te zijn, waardoor de kans groter wordt dat potentiële valkuilen van tevoren kunnen worden geanticipeerd.

In 2020 hield Cardano een Shelley-upgrade die tot doel had zijn blockchain “50 tot 100 keer meer gedecentraliseerd” te maken dan andere grote blockchains. Destijds voorspelde Hoskinson dat dit de weg zou effenen voor honderden activa die op zijn netwerk zouden kunnen draaien.

De lancering van de Alonzo hard fork in september 2021 zal een einde maken aan het Shelley-tijdperk en de Goguen-fase inluiden. Gebruikers kunnen slimme contracten op Cardano ontwikkelen en implementeren, waardoor native gedecentraliseerde applicaties (DApps) op blockchain kunnen worden gebouwd. De prijs van Cardano brak de grens van $ 3 en bereikte een recordhoogte van $ 3,101 op 2 september 2021, voorafgaand aan de lancering.

Wat is Cardano’s Vasil Hard Fork?

Vernoemd naar de overleden Bulgaarse wiskundige Vasil Dabov, een prominente bijdrager aan Cardano, wordt de Vasil hard fork aangeprezen als een van de meest langverwachte upgrades voor Cardano. De hard fork is het derde ontwikkelingstijdperk van Cardano en zou verschillende upgrades moeten introduceren in de slimme contract programmeertaal Plutus van de blockchain en de capaciteit van het netwerk.

Het evenement zou oorspronkelijk plaatsvinden in juni 2022, maar is een aantal keer uitgesteld.

Vasil introduceert vijf cruciale mechanismen om de schaalbaarheid en bruikbaarheid van Cardano te verbeteren: CIP-31, CIP-32, CIP-33, CIP-40 en diffusiepijplijnen.

CIP-31, ook wel “referentie-invoer” genoemd, introduceert een nieuw soort invoer waarmee ontwikkelaars naar het resultaat van een uitvoer kunnen kijken, zonder het te hoeven uitgeven. Dit zou de transactiedoorvoer optimaliseren en gelijktijdigheid vergroten.

Het CIP-32-voorstel heeft tot doel inline datums mogelijk te maken. In plaats van gegevens aan datum-hashes te koppelen, wat de huidige stand van zaken is, zou CIP-32 ontwikkelaars in staat stellen om datums aan uitvoer te koppelen. Door deze update te implementeren, kunnen ontwikkelaars scripts coderen die rechtstreeks naar de invoer verwijzen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor eenvoudigere en snellere communicatie van datumwaarden tussen gebruikers.

Het Cardano-verbeteringsvoorstel 33 zou het mogelijk maken om referentiescripts aan outputs te koppelen. Als gevolg hiervan worden de referentiescripts gebruikt om te voldoen aan de validatievereisten in plaats van de bestedingstransactie. Deze referentiescripts zullen het validatieproces efficiënter maken en de omvang van transacties verkleinen.

Ondertussen beschikt CIP-40 over een gloednieuw type output naar transacties, genaamd collateral outputs, gericht op het verbeteren van de algehele schaalbaarheid van het netwerk.

Diffuse pipelining is Cardano’s consensuslaag-schaal oplossing. Het verbeteringsvoorstel zal meer DApp-implementatie zien door een aantal stappen te overlappen die een blok moet doorlopen terwijl het door de keten beweegt: dit zou gelijktijdige transacties mogelijk maken.

Hoeveel Cardano (ADA)-munten zijn er in omloop?

Er is een maximale voorraad van 45 miljard ADA, maar op het moment van schrijven was er een voorraad van ongeveer 31 miljard in omloop. Tussen september 2015 en januari 2017 werden vijf openbare verkooprondes van Cardano-tokens gehouden. De prijs van Cardano tijdens de pre-lanceringsverkoop was $ 0,0024. Dit komt neer op een rendement van meer dan 1000x, gezien de huidige Cardano-prijs.

Na de lancering van het netwerk werd ongeveer 2,5 miljard ADA aan IOHK toegewezen. Ondertussen werd nog eens 2,1 miljard ADA gegeven aan Emurgo, een wereldwijd blockchain-technologiebedrijf. Dit bedrijf diende als een van de oprichters van het Cardano-protocol. Tot slot werd 648 miljoen ADA geschonken aan de Cardano Foundation zonder winstoogmerk. Die tot doel hebben het platform te promoten en de acceptatiegraad te verhogen.

In totaal ging ongeveer 16% van het totale aanbod van ADA naar de oprichters van het project. De resterende 84% werd verdeeld onder investeerders.

Hoe is het Cardano-netwerk beveiligd?

Cardano is beveiligd via een “ecologisch duurzaam, verifieerbaar veilig” PoS-protocol dat bekend staat als Ouroboros.

Het project zegt dat Ouroboros de veiligheidsgaranties verbetert die worden geleverd door een PoW-consensus mechanisme, terwijl het aanzienlijk minder stroom verbruikt. Bewerend dat het vier keer energiezuiniger is dan Bitcoin.

Het wordt beschreven als een mix van unieke technologie en wiskundig geverifieerde mechanismen, met gedragspsychologie en economische filosofie. Over het algemeen is het doel van Ouroboros het bereiken van duurzame en ethische groei.

Een stimulerende mechanisme houdt in dat deelnemers aan het netwerk worden beloond voor hun betrokkenheid.

Wat is de Alonzo-upgrade?

Op 12 september bracht Cardano zijn langverwachte Alonzo-upgrade uit. Na de upgrade kan het blockchain-netwerk nu een breed scala aan crypto-applicaties ondersteunen, waaronder non-fungible tokens (NFT’s) en slimme contracten.

Volgens de oprichter van het project, Charles Hoskinson, wil Alonzo “programmeerbaarheid” in het netwerk introduceren. Hij vergeleek de upgrade met de introductie van JavaScript in webbrowsers en de overgang van statische webpagina’s naar Social media.

Alonzo is vernoemd naar de Amerikaanse wiskundige Alonzo Church, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de informatica.

Naast het ondersteunen van NFT’s en slimme contracten, kan Cardano nu worden gebruikt voor gedecentraliseerde uitwisselingen.

Over het algemeen plaatst Alonzo Cardano in dezelfde klasse als Ethereum. ‘s Werelds toonaangevende blockchain die andere toepassingen ondersteunt dan zijn eigen Ether-token. Slimme contracten zijn bijvoorbeeld een van de hoekstenen van de gedecentraliseerde financiële sector, en Cardano ondersteunt nu slimme contracten.

In februari 2022 brak het aantal Cardano-wallets de mijlpaal van drie miljoen. Sinds december 2020 is het met 1.200% gestegen, van 190.000 naar meer dan 3.000.000. Dit viel samen met een toename van slimme contracten na de Alonzo-upgrade. Ook Cardano overtrof de mijlpaal van 1.000 slimme contracten op 27 januari 2022.

Een andere indicator van de explosieve groei van het ecosysteem is de activiteit van ontwikkelaars. Cardano pochte de meeste ontwikkelaars die bijdroegen aan zijn Github en versloeg meer ontwikkelde blockchains zoals Solana. Gemiddeld worden er meer dan 50 bijdragen per dag ingediend bij de repo.

Het netwerk worstelt echter nog steeds met het implementeren van zijn slimme contracten. Ook hadden gebruikers klachten over een trage lancering van de gedecentraliseerde SundaeSwap-uitwisseling in januari 2022.