Wat is BNB?
Binance (BNB), gelanceerd in juli 2017, is de grootste cryptocurrency-uitwisseling ter wereld op basis van het dagelijkse handelsvolume. Binance streeft ernaar cryptocurrency-uitwisselingen wereldwijd op de voorgrond te plaatsen. Het idee achter de naam Binance is om dit nieuwe paradigma in wereldwijde financiën te laten zien.
Behalve dat het de grootste cryptocurrency-uitwisseling ter wereld is, heeft Binance een heel ecosysteem van functionaliteiten voor zijn gebruikers gelanceerd. Het Binancenetwerk omvat de Binance Chain, Binance Smart Chain, Binance Academy, Trust Wallet en Research-projecten, die allemaal gebruikmaken van de kracht van blockchain-technologie om new-age financiering naar de wereld te brengen. BNB is een integraal onderdeel van het succesvol functioneren van veel van de Binance-deelprojecten.
Wie zijn de oprichters van BNB?
Changpeng Zhao is de oprichter en CEO van Binance. In 2001 trad Zhao in dienst bij Bloomberg als hoofd van de ontwikkeling van handelsboek futures. Hij werkte vier jaar bij het bedrijf en trad later toe tot Fusion Systems als partner.
Sinds 2013 is Changpeng Zhao actief betrokken bij blockchain-technologie en cryptocurrencies. Hij werd hoofd ontwikkeling bij Blockchain en in 2015 richtte hij BijieTech op. In 2017 lanceerde Zhao Binance officieel en sindsdien is hij de CEO van het bedrijf.
He Yi is mede-oprichter en chief marketing officer bij Binance. Ze begon haar carrière als tv-anker en presentator op China Travel TV in 2012. Later, in 2014, was Yi medeoprichter van OKCoin, destijds de grootste fiat-to-crypto-uitwisseling in China. In 2017 bundelde ze haar krachten met Changpeng Zhao, en samen creëerden ze de grootste cryptobeurs ter wereld: Binance.
Wat maakt BNB uniek?
Binance is een uniek ecosysteem van gedecentraliseerde, op blockchain gebaseerde netwerken. Het bedrijf is uitgegroeid tot de leidende cryptobeurs in een aantal landen en ook hun nevenorganisaties trekken veel belangstelling.
Een van de grootste concurrentievoordelen die Binance heeft, is de drang naar ontwikkeling. Hoewel het bedrijf pas in 2017 begon als een crypto-uitwisseling, heeft Binance vandaag zijn diensten verspreid over tal van verschillende sferen. Volgens de bedrijfswebsite is het haar missie om de infrastructuur serviceprovider te worden voor het hele blockchain-ecosysteem.
Sinds de lancering van de BNB heeft de beurs ook geprofiteerd van de toegenomen interesse van investeerders in de munt. BNB heeft begin 2021 een flinke prijsstijging doorgemaakt, waardoor het op de kaart is komen te staan van zakelijke investeerders.
Maatregelen zoals BEP-95 hebben de toch al deflatoire tokenomics verbeterd om BNB nog meer deflatoir te maken. Na het voorstel zijn de gaskosten op Binance Smart Chain nog lager geworden, omdat het netwerk een deel van de kosten verbrandt om verder te decentraliseren. Het voorstel was gemodelleerd naar de beroemde EIP-1559 van Ethereum.
Dit heeft Binance geholpen verschillende exploits van protocollen op BSC te overwinnen, zoals een exploit van $ 200 miljoen van Pancake Bunny en verschillende hacks van Cream Finance. Ondanks deze hacks keren gebruikers terug naar Binance vanwege de lage kosten en de overvloed aan lucratieve meme-munten in het ecosysteem.
Wat is BNB’s Auto Burn?
Binnen de crypto-industrie is een coin burn een deflatoir mechanisme. Dit wordt gebruikt om munten permanent uit de circulatie te halen. De meeste cryptocurrency-projecten, waaronder Binance, verbranden periodiek munten om de waarde van hun digitale activa te behouden en een deflatoir effect te creëren.
In het geval van Binance begon de crypto-uitwisseling eind 2017 met het programma en heeft tot nu toe meer dan 38 miljoen tokens verbrand via de driemaandelijkse verbranding tot nu toe. De crypto-uitwisseling is van plan om tot 100 miljoen BNB-tokens te vernietigen door zijn driemaandelijkse brandwonden, goed voor 50% van zijn circulerende voorraad.
BNB maakt gebruik van twee munt verbrandingsmechanisme. Het eerste mechanisme bestaat uit het verbranden van een deel van de tokens die zijn uitgegeven aan transactiekosten op de BNB Chain, en het tweede is de driemaandelijkse BNB-brandevenementen.
Voorheen was het driemaandelijkse burn-event gebaseerd op inkomsten die werden gegenereerd door de gecentraliseerde Binance-uitwisseling. Maar onder het nieuwe BNB Auto-Burn-programma wordt het aantal tokens dat moet worden verbrand, berekend met behulp van een formule die is gebaseerd op het totale aantal geproduceerde blokken op de Binance Smart Chain en de gemiddelde prijs in dollars van BNB gedurende het kwartaal.
Vanaf juli 2022 had Binance 20 BNB-muntverbrandingsevenementen voltooid. In totaal zijn er 38.683.447,66 BNB-tokens vernietigd, waardoor de aanvankelijke voorraad van 200 miljoen met 19,34% is afgenomen.
Hoeveel BNB-munten zijn er in omloop?
Er is een initiële maximale voorraad van 200.000.000 BNB-munten, waarvan er momenteel 168.137.036 in omloop zijn vanaf september 2021.
Binance verbrandt elk kwartaal het BNB-aanbod, met als doel het totale aanbod met de helft te verminderen, of 100.000.000 BNB. Op 18 juli 2021 voerde het zijn 16e driemaandelijkse verbranding uit, die op het moment van verbranding $ 390 miljoen aan BNB-prijs waard was. Daar bleef het niet bij want op 16 april 2021 verbrandde de beurs bijna $ 600 miljoen aan BNB-prijs op het moment van branden.
Volgens de whitepaper van Binance werd precies de helft van het maximale aanbod van BNB-munten toegewezen aan de initial coin offering (ICO) en de openbare verkoop van de munt. De ICO vond plaats in juli 2017, kort na de lancering van de beurs, en Binance haalde $15 miljoen aan financiering op, met een BNB-prijs van $0,10 tijdens de ICO. Als we vandaag de BNB-prijs nemen, vertegenwoordigt dat een rendement op investering (ROI) van bijna 4200X. Nog eens 40% van de totale voorraad, of ongeveer 80.000.000 BNB-munten, werd verdeeld onder de oprichters en het team. Ten slotte werd de resterende 10% van het maximale aanbod verdeeld onder angel-investeerders.
Hoe is het netwerk beveiligd?
Aanvankelijk begon de BNB als een traditioneel ERC-20-token op de Ethereum-blockchain. Later introduceerde het bedrijf zijn eigen blockchain. Dus werden de tokens uitgegeven vanuit de Binance-blockchain, beveiligd door het Tendermint byzantine-fault-tolerant (BFT) consensus mechanisme.
Terwijl ERC-20-tokens vertrouwen op de proof-of-stake (PoS) -consensus, waardoor ze extreem schaalbaar zijn en slimme contracten kunnen worden gemaakt. In tegenstelling tot PoS ondersteunt de Binance-blockchain geen slimme contract functionaliteiten. De Bitcoin-blockchain daarentegen wordt beveiligd door de proof-of-work (PoW)-consensus, die veel beperkter is en grote hoeveelheden elektrische en rekenkracht verbruikt.