Coins

Balancer

Balancer is een geautomatiseerde marktmaker (AMM) die is ontwikkeld op de Ethereum-blockchain en in maart 2020 is gelanceerd.

Hoe werkt Balancer (BAL)?

Balancer-protocol functioneert als een zelfbalancerende gewogen portefeuille, prijssensor en liquiditeitsverschaffer. Hiermee kunnen gebruikers winst maken via het onlangs geïntroduceerde token ($BAL) door bij te dragen aan aanpasbare liquiditeitspools.

Het protocol werkt met een aantal soorten pools:

  • Private pools geven de eigenaar het beheer over de pool en zorgen ervoor dat de persoon de enige liquiditeitsbijdrage levert aan de pool. Ook zijn alle parameters veranderlijk door de eigenaar.
  • Gedeelde pools zijn voor diegenen die liquiditeitsverschaffers (LP’s) willen worden. De LP’s worden beloond met de Balancer Pool Tokens (BPT’s).
  • Slimme zwembaden zijn vergelijkbaar met privézwembaden, maar worden beheerd door een slim contract. Ze belonen ook het gebruik van BPT’s en stellen iedereen in staat om liquiditeit bij te dragen aan de pool.

Wie zijn de oprichters van Balancer?

Balancer Lab is opgericht door Fernando Martinelli en Mike McDonald, maar het begon als een onderzoeksprogramma bij een softwarebedrijf “BlockScience” in 2018. Het project bestaat uit intelligente, gelijkgestemde kerels met een scherp begrip van de DeFi-ruimte.

Fernando Martinelli, een seriële ondernemer en lid van de Maker-community, heeft vele jaren werkervaring buiten Balancer. Hij was mede-oprichter van vele andere bedrijven voordat hij Balancer begon met zijn partner, Mike McDonald.

Mike McDonald is de mede-oprichter en CTO bij Balancer. Hij is beveiligings ingenieur en de maker van mkr.tools. Hij sloot zich aan bij Fernando Martinelli om het Balancer-platform te bouwen.

Wat maakt BAL uniek?

Balancer is vergelijkbaar met Uniswap en Curve, in die zin dat het iedereen in staat stelt pools van tokens te creëren. De pool past zichzelf aan om de tokens gelijk te houden, ongeacht veranderingen in hun prijs. Een uniek kenmerk van BAL is echter dat er meer dan één token kan worden toegevoegd en dat ETH niet vereist is.

Hoewel BAL niet het eerste DeFi-protocol is dat gebruik maakt van AMM’s, heeft het een nieuw gezicht en een nieuwe benadering van liquiditeit gebracht. Het unieke kenmerk van het protocol is dat het liquiditeitsverschaffers in staat stelt om tot acht activa per markt te hebben die worden gewogen op basis van een percentage en automatisch opnieuw worden gebalanceerd.

Met Balancer hoeven gebruikers niet 50% van het gewenste activum te storten, maar kunnen ze beslissen hoeveel van een ondersteund activum ze willen storten. Een ander uniek kenmerk van Balancer Lab is dat gebruikers een hoog rendement kunnen behalen op activa waar weinig vraag naar is door middel van arbitrage mogelijkheden en slippage-reductie.

Hoeveel tokens (BAL) zijn er in omloop?

Balancer is niet gelanceerd met een native token. In juni 2020 lanceerden ze echter een governance-token, $BAL, na het succes van Compound’s token COMP. Het doel van de token is om meer decentralisatie mogelijk te maken en als stimulans voor LP.

Van de in totaal 100 miljoen tokens die werden gemaakt, waren er 25 miljoen gereserveerd voor het team, kern ontwikkelaars, investeerders en adviseurs. Er werden 5 miljoen tokens toegewezen aan het Balancer Ecosystem Fund, dat zou worden gebruikt als stimulans voor strategische partners. Nog eens 5 miljoen werd toegewezen voor het fondsenwervings fonds. Dit fonds zal door Balancer worden gebruikt om haar werking en groei te ondersteunen bij toekomstige fondsenwervingen.

De resterende tokens worden gedolven door liquiditeitsverschaffers op het platform en worden vrijgegeven met een snelheid van 145K per week. Als de distributie snelheid constant wordt gehouden, duurt het ca. 8,6 jaar om de distributie van de tokens af te ronden.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Voor Balancer is veiligheid een topprioriteit en daarom is het protocol drie keer volledig geaudit door Trail of Bits, ConsenSys en OpenZeppelin. Er zijn geen beheerders sleutels of achterdeurtjes, waardoor het onbetrouwbaar is, en de balancer-pools kunnen niet worden geüpgraded. BAL ondersteunt geen tokens die niet voldoen aan de ERC-20-standaard, ook al worden ze in sommige pools gebruikt.

De tokens die op Balancer-pools worden bewaard, worden niet beheerd door Balancer, maar zijn slimme contracten. Dat neemt echter niet de inherente risico’s van slimme contracten weg. De configureerbare rechtenpools (CRP’s) zorgen ervoor dat tokens met bekende problemen niet in pools kunnen worden gebruikt. Het zorgt er verder voor dat alle andere tokens veilig communiceren met het protocol.