Coins

Avalanche

Wat is Avalanche (AVAX)?

Avalanche is een laag één blockchain die functioneert als een platform voor gedecentraliseerde applicaties en aangepaste blockchain netwerken. Het is een van de rivalen van Ethereum, met als doel Ethereum van de troon te stoten als de meest populaire blockchain voor slimme contracten. Het streeft ernaar dit te doen door een hogere transactie-output te hebben van maximaal 6.500 transacties per seconde, zonder afbreuk te doen aan de schaalbaarheid.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke architectuur van Avalanche. Het Avalanche netwerk bestaat uit drie individuele blockchains: de X-Chain, C-Chain en P-Chain. Elke keten heeft een specifiek doel, dat radicaal verschilt van de benadering die Bitcoin en Ethereum gebruiken, namelijk alle knooppunten alle transacties laten valideren. Avalanche-blockchains gebruiken zelfs verschillende consensus mechanismen op basis van hun use-cases.

Na de lancering van het mainnet in 2020 heeft Avalanche gewerkt aan de ontwikkeling van zijn eigen ecosysteem van DApps en DeFi. Verschillende op Ethereum gebaseerde projecten zoals SushiSwap en TrueUSD zijn geïntegreerd met Avalanche. Verder werkt het platform voortdurend aan het verbeteren van de interoperabiliteit tussen het eigen ecosysteem en Ethereum, onder meer door de ontwikkeling van bruggen.

Avalanche ingebouwde blockchains en subnetten

Avalanche heeft drie primaire ingebouwde blockchains:

Wisselketting (X-Chain)

Wordt gebruikt om geld te verzenden en te ontvangen op het Avalanche-netwerk, de enige functie van de X-Chain. Bovendien zijn de transactiekosten vastgesteld op 0,001 AVAX en biedt X-Chain snelheidsvoordelen ten opzichte van C-Chain. X-Chain maakt gebruik van gerichte acyclische grafiek (DAG) technologie.

Platform Ketting (P-Chain)

Gebruikt voor het uitzetten van AVAX en het faciliteren van validatie activiteiten. Gebruikers kunnen een validator worden of er een uitstellen om hun AVAX-beloningen op de P-Chain te verzamelen.

Contractketen (C-chain)

Avalanche’s keten voor gedecentraliseerde financiering, aangezien het de keten is die wordt gebruikt voor smart contract- en DeFi-apps. De meeste Avalanche DApps zijn hier ondergebracht en compatibel met MetaMask.

Deze drie netwerken worden beveiligd en gevalideerd door het Primary Network, een speciaal subnet. Alle aangepaste subnetten moeten worden gevalideerd op het primaire netwerk door ten minste 2.000 AVAX uit te zetten.

Avalanche-subnetten, of subnetwerken, zijn dynamische sets validators die samenwerken om consensus te bereiken over de status van een set blockchains. Elke blockchain wordt gevalideerd door één subnet, terwijl één subnet verschillende blockchains kan valideren. Validatie Knooppunten kunnen lid zijn van meerdere subnetten.

Elke subnet validator heeft een prikkel om zich te houden aan de beveiligings- en resourcevereisten van een individueel subnet. Elk subnet kan deze prikkels aanpassen en kan token beloningen, governance, enz.

Subnets heeft tot doel applicatie specifieke netwerken naar het bredere Avalanche-ecosysteem te brengen. Een individuele toepassing, product of service kan bijvoorbeeld bepaalde validatie-eigenschappen vereisen, zoals geheugen of internet bandbreedte. Validators die aan deze vereisten voldoen, kunnen lid worden van het subnet om een ​​soepele werking te garanderen. Bovendien kunnen subnetten een eigen token economie en aangepaste vergoeding markten hebben.

Avalanche Subnets ondersteunen ook private blockchain-ontwikkeling, waarbij vooraf gedefinieerde validators meedoen. Die validators zijn de enigen die de inhoud van die private blockchain kunnen zien, een optie voor organisaties die gevoelige informatie privé willen houden.

Wie zijn de grondleggers van Avalanche?

Avalanche werd gelanceerd door Ava Labs, opgericht door Cornell University professor Emin Gün Sirer, en Cornell University informatica PhD’s Kevin Sekniqi en Maofan “Ted” Yin. Gün Sirer is een veteraan in cryptografisch onderzoek en heeft zes jaar voor de release van de Bitcoin-whitepaper een conceptuele peer-to-peer virtuele valuta ontworpen. Hij was ook betrokken bij het werk aan Bitcoin-schaaloplossingen en onderzoek naar Ethereum vóór de beruchte The DAO-hack in 2016.

Uit dat onderzoek ontstond de whitepaper die leidde tot de oprichting van Ava Labs in 2018. Het project sloot in februari 2019 een seed-ronde af met investeerders als Polychain, Andreessen Horowitz en Balaji Srinivasan. Avalanche sloot zijn initiële muntenaanbod in 2020 af in minder dan 24 uur, waarmee $ 42 miljoen werd opgehaald.

Wat maakt Avalange uniek?

Avalanche probeert het blockchain-trilemma op te lossen, dat stelt dat blockchains op grote schaal geen voldoende mate van decentralisatie kunnen bereiken. Een gevolg hiervan zijn hoge gaskosten, zoals vaak het geval is op Ethereum.

Om dit probleem op te lossen, heeft Avalanche drie interoperabele blockchains ontworpen:

 • De Exchange Chain (X-Chain) wordt gebruikt om de native AVAX-tokens en andere activa te maken en uit te wisselen. Vergelijkbaar met de ERC-20-standaard op Ethereum, volgen deze tokens een reeks gestandaardiseerde regels. Het maakt gebruik van het Avalanche-consensusmechanisme.
 • De Contract Chain (C-Chain) herbergt slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties. Het heeft zijn eigen Avalanche Virtual Machine, vergelijkbaar met de Ethereum Virtual Machine, waardoor ontwikkelaars EVM-compatibele DApps kunnen splitsen. Het maakt gebruik van het Snowman-consensusmechanisme.
 • De Platform Chain (P-Chain) coördineert netwerkvalidators, volgt actieve subnetten en maakt de creatie van nieuwe subnetten mogelijk. Subnetten zijn sets validators, een soort validatorkartel. Elk subnet kan meerdere blockchains valideren, maar een blockchain kan slechts door één subnet worden gevalideerd. Het maakt ook gebruik van het Snowman-consensusmechanisme.

Deze verdeling van computertaken maakt een hogere doorvoer mogelijk zonder afbreuk te doen aan decentralisatie. Private blockchains op het netwerk kunnen bijvoorbeeld vereisen dat de validators van het subnet voldoende geografisch gedecentraliseerd zijn of aan bepaalde voorschriften voldoen. Door deze modulaire structuur te volgen, verbetert Avalanche de interoperabiliteit met andere blockchains die willen integreren met het Avalanche-ecosysteem. Bovendien zijn de twee verschillende consensusmechanismen ontworpen met de vereisten van elke blockchain in het achterhoofd, waardoor hun efficiëntie verder wordt verbeterd.

Hoeveel Avalanche (AVAX) munten zijn er in omloop?

Het totale aanbod van AVAX is 720 miljoen. De tokenverdeling is als volgt:

 • 2,5% – zaadverkoop, waarvan 10% wordt vrijgegeven bij de lancering van het mainnet en de rest wordt elke drie maanden vrijgegeven.
 • 3,5% – privéverkoop, waarvan 10% wordt vrijgegeven bij de lancering van het mainnet en de rest wordt elke drie maanden vrijgegeven.
 • 10% – openbare verkoop, waarvan 10% wordt vrijgegeven bij de lancering van het mainnet en 15% wordt elke drie maanden vrijgegeven gedurende een periode van 18 maanden.
 • 9,26% – toegewezen aan de stichting, vrijgegeven over tien jaar.
 • 7% – schenking van de gemeenschap, vrijgegeven gedurende twaalf maanden.
 • 0,27% – testnet-stimuleringsprogramma, uitgebracht over een jaar.
 • 5% – strategische partners, uitgebracht over vier jaar.
 • 2,5% – airdrops, uitgebracht over vier jaar.
 • 10% – team, uitgebracht over vier jaar.
 • 50% uitzetbeloningen

Het uitzetten van AVAX biedt momenteel een jaarlijkse beloning van 11,57%, waarbij de minimale tijd voor uitzetten twee weken is met een minimum van 2.000 AVAX.

Hoe is het Avalanche netwerk beveiligd?

AVAX is verkrijgbaar op de Exchange Chain. Hier volgt het zijn eigen Avalanche-consensusmechanisme. Het consensusmechanisme van Avalanche heeft niet één leider die transacties verwerkt. In plaats daarvan verwerken en valideren alle knooppunten transacties door gebruik te maken van een DAG-protocol (Directed Acyclic Graph). Op die manier worden transacties tegelijkertijd verwerkt en zorgt de willekeurige polling van validators ervoor dat transacties correct zijn met statistische zekerheid. Er zijn geen blokken in dit consensusmechanisme, waardoor onmiddellijke afronding mogelijk is en de snelheid van de blockchain aanzienlijk wordt verbeterd.