Coins

Audius

Audius is een gedecentraliseerd muziek streaming protocol dat oorspronkelijk is gebouwd op een POA-netwerk

Hoe werkt Audius (AUDIO)?

Audius werd gelanceerd om de inefficiëntie van de muziekindustrie te verhelpen. Deze wordt geplaagd door ondoorzichtig eigendom van muziekrechten en tussenpersonen die tussen artiesten en hun publiek staan.

Audius streeft ernaar de belangen van artiesten, fans en node-operators op elkaar af te stemmen via zijn platform dat wordt aangedreven door zijn native AUDIO-token. Artiesten kunnen muziek uploaden, opgeslagen en gedistribueerd door content- en ontdekkingsknooppunten, waar fans gratis naar kunnen luisteren. Momenteel beloont Audius makers van inhoud door middel van beloningen, zoals vermelding in de wekelijkse trendinglijsten. In de toekomst is het van plan om stablecoins voor artiesten te integreren om betaalde content aan te bieden, evenals tokens voor artiesten die fans toegang geven tot exclusieve content, mogelijk in samenwerking met platforms zoals Rally.

Wie zijn de oprichters van Audius?

Audius werd in 2018 opgericht door Roneil Rumburg en Forrest Browning, twee in Californië gevestigde ondernemers. Roneil Rumburg is een alumnus van Stanford University die medeoprichter was van Kleiner Perkins, een startkapitaalfonds dat investeert in blockchain- en AI-bedrijven. Forrest Browning, ook een Stanford-alumnus, is een Forbes 30 Under 30-ontvanger en medeoprichter van StacksWare, een beheerplatform voor bedrijfs datacenters. Het team wordt aangevuld met 21 andere werknemers en ondersteund door tal van andere illustere namen, zoals deadmau5, een populaire producer van elektronische muziek, Adam Goldberg, medeoprichter en MD van Stanford Crypto, en Bing Gordon, medeoprichter van EA Games.

Wat maakt Audius uniek?

Het Audius-ecosysteem bestaat uit vier hoofddeelnemers: artiesten, fans, content knooppunten en ontdekkings knooppunten.

 • Artiesten publiceren content op de Audius content ledger. Dat kan gratis en muziek wordt gestreamd met 320 kbps, vergelijkbaar met de standaarden van Spotify en Google Play Music. Vanwege het gedecentraliseerde karakter van Audius is er geen auteursrechtelijke bescherming, hoewel het protocol werkt aan een arbitragesysteem dat door de gemeenschap over het hoofd zal worden gezien. Artiesten kunnen Audius gebruiken om te experimenteren of bonustracks te delen, en het platform is van plan om artiesten tokens op te nemen om het genereren van inkomsten te vergemakkelijken, afhankelijk van artiesten die AUDIO inzetten. Artiesten kunnen ook deelnemen aan beloningsschema’s waarbij tokens worden uitgedeeld aan de meest populaire artiesten.
 • Fans kunnen gratis naar nummers luisteren en kunnen in de toekomst mogelijk AUDIO inzetten om deel te nemen aan de groei van artiesten op het platform. Ze kunnen ook hun geverifieerde NFT’s via het platform laten zien en verschillende badges verdienen.
 • Inhoud knooppunten zorgen voor de beschikbaarheid van inhoud op AudSP, de platforms eigen extensie van IPFS. De klant van een artiest kiest een set van deze knooppunten om dit automatisch namens de artiest te doen, terwijl fan klanten de inhoud ophalen, bewijs indienen en sleutels opvragen voor inhoud knooppunten. Artiesten kunnen er ook voor kiezen om hun eigen inhoud knooppunten te beheren en meer controle te behouden over hun inhoud distributie. Het inhoudsregister houdt een record en een enkele bron van waarheid bij voor alle acties op het protocol.
 • Ontdekking Knooppunten index metagegevens die door gebruikers kunnen worden opgevraagd. Met andere woorden, ze stellen gebruikers in staat nieuwe inhoud te vinden en fungeren als register op het platform.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Het totale aanbod van AUDIO is 1 miljard tokens, met een huidige circulerende voorraad van 411 miljoen AUDIO. De jaarlijkse inflatie is 7% en er werd 50 miljoen AUDIO uitgedeeld aan de top 10 artiesten en fans, waarvan 75% naar artiesten op basis van het aantal streams.

De tokenverdeling is als volgt:

 • 23% voor vooraf bepaalde beloningen en airdrops
 • 36% voor investeerders
 • 41% aan oprichters en het protocol zelf
 • Het token is ontworpen voor drie hoofddoelen:
 • Het netwerk beveiligen
 • Toegang tot functies ontgrendelen
 • Fungeert als een governance-token

Tokens kunnen worden ingezet als onderpand van diensten met toegevoegde waarde. Node-operators kunnen ook AUDIO inzetten om het netwerk te beveiligen en het protocol uit te voeren, terwijl elk token ook governance-gewicht krijgt en de toekomst van het protocol beïnvloedt.

Hoe is het netwerk beveiligd?

Audius koos ervoor om naar Solana te migreren vanwege de groeiende vraag. Het team gaf aan dat Solana om verschillende redenen was gekozen. Ten eerste is het goedkoop en biedt het 1 miljoen transacties voor 10 $. Het is ook snel, met bloktijden van 400 ms en bevestigingen van minder dan een seconde. Ten slotte is Solana gedecentraliseerd, met meer dan 200 knooppunten op het mainnet. Staking en governance-functionaliteit blijven nog steeds op Ethereum, waarbij AUDIO een ERC-20-token is.

Solana is een laag één blockchain met een proof of stake consensus mechanisme met gedeeltelijke Byzantijnse fouttolerantie. Het heeft wereldwijd 200 nodes die op hun hoogtepunt tot 50.000 transacties per seconde kunnen verwerken. Solana voert een reeks gecoördineerde optimalisaties uit om zulke indrukwekkende prestaties te bereiken en verwerkt transacties op een multithreaded manier, waardoor het zich onderscheidt van langzamere blockchains.