Coins

Arweave

Arweave is een gedecentraliseerd opslagnetwerk dat een platform wil bieden voor de onbeperkte opslag van gegevens.

Hoe werkt Arweave (AR)?

Het netwerk omschrijft zichzelf als “een harde schijf in collectief bezit die nooit vergeet”. Het host in de eerste plaats “het permaweb” een permanent, gedecentraliseerd web met een aantal door de gemeenschap aangestuurde applicaties en platforms. Het Arweave-netwerk gebruikt een native cryptocurrency, AR. Dit om ‘mijnwerkers’ te betalen om de informatie van het netwerk voor onbepaalde tijd op te slaan. Archain kondigde het project aan in augustus 2017. Dit werd later omgedoopt tot Arweave in februari 2018 en officieel gelanceerd in juni 2018.

Wie zijn de oprichters?

Arweave is opgericht door Sam Williams en William Jones, twee Ph.D. kandidaten aan de Universiteit van Kent. Williams kwam naar het project met ervaring in gedecentraliseerde en gedistribueerde systemen. Hiervoor had hij een besturingssysteem met de naam HydroS ontwikkeld voor zijn studie. Terwijl Jones zich concentreerde op grafentheorie en neurale netwerken, stopte Williams met de graduate school om zich op het bedrijf te concentreren. Jones verliet het project halverwege 2018 en voltooide zijn PhD.

Volgens Williams kwam hij op het idee tijdens het beklimmen van een berg in Schotland. Later bracht hij het concept naar Jones, met wie hij de technische details ontwikkelde. Na de lancering van Arweave werd Williams later benoemd tot adviseur van Minespider, een bedrijf dat blockchain-gebaseerde supply chain-tracking levert voor de grondstoffenindustrie, en hij heeft gediend als mentor voor het Techstars-acceleratorprogramma.

Hoewel Arweave werd opgericht met gecentraliseerd leiderschap, lanceerde het in januari 2020 een gedecentraliseerde, autonome organisatie. Deze organisatie bestaat uit leden van de kerngemeenschap om de ontwikkeling en uitbreiding van het netwerk en zijn ecosysteem te bevorderen.

Wat maakt Arweave uniek?

Volgens zijn gele papiertje probeert Arweave het collectieve vermogen om informatie tussen individuen en in de loop van de tijd op te slaan en te delen met nieuwe generaties. Om dit doel te bereiken, is het vlaggenschip permaweb gebouwd bovenop Arweave’s “blockweave”. Dit als variatie op blockchain-technologie, waarin elk blok is gekoppeld aan zowel het blok direct ervoor als een willekeurig eerder blok. Arweave zegt dat dit mijnwerkers stimuleert om meer gegevens op te slaan, omdat ze toegang moeten hebben tot willekeurige eerdere blokken om nieuwe toe te voegen en beloningen te ontvangen.

Arweave richt zich op het bouwen van een duurzaam ecosysteem rond het netwerk. In juni 2020 onthulde het “tokens voor winstdeling”, waarmee ontwikkelaars dividenden kunnen ontvangen wanneer netwerk transactiekosten worden gegenereerd uit hun applicatie, en het herbergt incubators om het bouwen van op permaweb gebaseerde apps te ondersteunen. Het project werkt ook samen met startups via het “Boost”-programma, dat gratis opslag en toegang biedt aan het Arweave-team en industriële investeerders.

In maart 2020 kondigde Arweave aan dat het $ 8,3 miljoen aan financiering had ontvangen van Andreessen Horowitz, Union Square Ventures en Coinbase Ventures. Dit volgde op een eerdere investering in november 2019, ook van Andreessen Horowitz en Union Square Ventures, evenals Multicoin Capital.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Volgens het gele papier heeft Arweave een maximale tokenvoorraad van 66 miljoen AR. 55 miljoen AR werd geslagen toen het blockweave-genesisblok werd gemaakt in juni 2018. En ook nog eens 11 miljoen zal geleidelijk worden geïntroduceerd als blokbeloningen. In 2017 hield Arweave een tokenverkoop waarbij 10.8% van de aanvankelijk gegenereerde tokenvoorraad werd verkocht. In mei 2018 en juni 2018 werden twee openbare verkopen voltooid, waarbij 7,1% en 1,1% van de voorraad werd verkocht. Het bedrijf wees 19,5% extra toe voor een onderhandse verkoop. Dit was 2,9% voor projectadviseurs, 13% voor het team (onder voorbehoud van een vijfjarige lock-up met 20% vrijgave per jaar), 19,1% voor eco systeemontwikkeling en 26,5% voor toekomstig projectgebruik (onderworpen aan een lock-up van vijf jaar met 20% vrijgave per jaar).

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het Arweave-netwerk is gebouwd op een aangepaste versie van blockchain technologie die het “blockweave” word genoemd. Dit gebruikt een consensusalgoritme voor “proof of access”, een aangepaste versie van proof of work. PoA koppelt niet alleen het blok er aan vooraf, maar ook een willekeurig vorig blok. Zo worden beiden blokken gehasht om in een nieuwe blok te generen. Miners zijn niet verplicht om een ​​hele blockchain op te slaan. Maar ze worden wel gestimuleerd om meer informatie op te slaan. Dit om te bewijzen dat ze toegang hebben tot de oude blokken die nodig zijn om een ​​nieuwe te minen.

Het mining-protocol dat wordt gebruikt door Arweave, RandomX, werd in augustus 2019 met succes gecontroleerd. Dit werd gedaan door vier cyberbeveiligingsbedrijven: Trail of Bits, Kudelski Security, X41 D-Sec en QuarksLab. Het project is van plan om begin 2021 een nieuw mining-algoritme te gebruiken. Het project is bekend als SPoRA, waarvan het zei dat het in december 2020 was gecontroleerd door NCC Group.