Coins

Aptos

Aptos is een baanbrekende Layer 1 Proof-of-Stake (PoS) blockchain, die gebruikmaakt van een innovatieve smart contract-programmeertaal genaamd Move. Deze programmeertaal is ontwikkeld door de blockchain-ingenieurs van Meta, voorheen bekend als Facebook's Diem.

De visie van Aptos is om een blockchain te creëren die web3 naar het grote publiek brengt en een ecosysteem van DApps mogelijk maakt om echte gebruikersproblemen op te lossen.

Wat is Aptos?

Aptos is een Layer 1 Proof-of-Stake (PoS) blockchain die gebruik maakt van een vernieuwende smart contract-programmeertaal genaamd Move. Move is een op Rust gebaseerde programmeertaal die onafhankelijk is ontwikkeld door Meta (voorheen Facebook)’s Diem blockchain-ingenieurs.

De visie van Aptos is om een blockchain te creëren die mainstream adoptie naar web3 brengt en een ecosysteem van DApps in staat stelt om echte gebruikersproblemen op te lossen.

De PoS-blockchain kan theoretisch meer dan 150.000 transacties per seconde (tps) verwerken via parallelle uitvoering.

In maart 2022 haalde Aptos $200 miljoen op in een seed-ronde, geleid door het durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz (a16z). Andere crypto-zwaargewichten zoals Tiger Global en Multicoin Capital namen deel aan de financieringsronde. In juli haalde het bedrijf nog eens $150 miljoen op in een Series A-ronde, geleid door Sam Bankman-Fried’s FTX Ventures en Jump Crypto.

Twee maanden later deed Binance Labs een strategische investering van een niet nader genoemd bedrag in Aptos, waardoor de waardering in september op $4 miljard kwam.

Op 18 oktober 2022 kondigde Aptos de lancering van het mainnet aan, terwijl de Aptos genesis op 12 oktober 2022 plaatsvond.

Wie zijn de oprichters van Aptos?

Aptos is het geesteskind van Mo Shaikh en Avery Ching, beiden voormalige werknemers van Meta. Mo, de huidige CEO van het bedrijf, is een oprichter met jarenlange ervaring in multinationale financiële dienstverlening en blockchain/crypto. Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij gespecialiseerd in het opschalen van producten en heeft hij ervaring in private equity en durfkapitaalmarkten.

Ching is daarentegen de CTO van Aptos. Hij is een software-ingenieur en was een van de belangrijkste software-ingenieurs bij Meta.

Het duo werkte samen aan het Diem blockchain-project bij Meta. Shaikh en Ching besloten hun krachten te bundelen om Aptos Labs op te richten toen het Diem-project in januari 2022 werd stopgezet. Het is dan ook geen verrassing dat Aptos enkele technische aspecten van Diem toepast.

Andere leden van het Aptos-team zijn onderzoekers, ontwerpers en ingenieurs van Diem.

Wat maakt Aptos uniek?

Allereerst beweert het Aptos-team dat hun netwerk meer dan 150.000 tps kan verwerken. Ter vergelijking, het hoofdnetwerk van Ethereum verwerkt ongeveer 12 tot 15 tps.

Deze hoge transactiesnelheid is mogelijk dankzij een parallelle uitvoeringsengine (Block-STM) – een Byzantijns fouttolerant (BFT) PoS-consensusmechanisme. Ter vergelijking, de meeste blockchains voeren transacties sequentieel uit, wat betekent dat een enkele mislukte transactie of een hoge vraag naar het netwerk de hele keten kan vertragen.

In het geval van Aptos worden alle transacties tegelijkertijd verwerkt en daarna gevalideerd. Mislukte transacties worden ofwel opnieuw uitgevoerd of geannuleerd, dankzij de software transactionele geheugenbibliotheken van de blockchain, die conflicten detecteren en beheren.

Aptos is gebouwd met behulp van Move, een nieuwe smart contract-programmeertaal die beweert voordelen te bieden ten opzichte van Solidity, de op EVM-gebaseerde programmeertaal. Dit omvat blockchain-opdrachten die gemakkelijk kunnen worden geverifieerd, het wijzigen van privésleutels en een modulair ontwerp van Aptos.

Nieuwe gebruiksscenario’s kunnen worden gerealiseerd door de upgradebaarheid en configureerbaarheid van Aptos, terwijl schaalbaarheid van de horizontale door de in de kern geïmplementeerde sharding-functie een betere gebruikerservaring biedt.