Coins

Ampleforth

Ampleforth is een bedrijf met een stablecoin die op een unieke wijze prijsstabiliteit bereikt. De software werkt hierbij samen met Ethereum.

Ampleforth (FORTH)

FORTH is het governance-token van Ampleforth (AMPL). FORTH-houders kunnen stemmen over voorgestelde wijzigingen in het Ampleforth-protocol of hun stemmen delegeren aan vertegenwoordigers die namens hen stemmen.

De allereerste rebasing-cryptocurrency

AMPL is de allereerste rebasing-cryptocurrency. Net als Bitcoin is AMPL niet-verwaterend. In tegenstelling tot Bitcoin kan AMPL worden gebruikt om contracten van voorspelbare waarde aan te duiden. Waar AMPL een onafhankelijke valuta vertegenwoordigt die functioneert als een rekeneenheid, is FORTH het bestuurmechanisme dat toezicht houdt op de evolutie ervan. FORTH werd gelanceerd door het Ampleforth-team als een ‘Day One Launch’ in samenwerking met Coinbase in april 2021.

Ampleforth is een ambitieus project dat een nieuwe economie wil ontwikkelen door middel van een anticyclisch beleid, hiermee worden veranderingen in de prijs van een Ampleforth-token lager. Hiermee wil het een cryptocurrency worden die kan dienen als een betaalmiddel, maar daarbij verschilt het met andere valuta omdat er geen centrale banken zijn die controle hebben over de uitgifte. Bij AMPL past de vraag zich ook aan naar de groei van de economie. Dit doet het protocol op een unieke wijze. Als de vraag groeit dan worden er namelijk tijdelijk extra AMPL-tokens aangeboden. Als de vraag daalt dan daalt dit aantal weer.

Dit proces wordt rebasing genoemd en dit is het eerste protocol dat hiermee komt. Het is dus een stablecoin, maar dan wel een unieke variant. Het protocol zorgt er namelijk voor dat het aantal tokens altijd gelijk blijft, terwijl de vraag en het aanbod alsnog gelijk blijft. De software van Ampleforth draait overigens op Ethereum.