Coins

Aave

Aave is een gedecentraliseerd financieel protocol waarmee mensen crypto kunnen uitlenen en lenen.


Wat is Aave?

Kredietverstrekkers verdienen rente door digitale activa te storten in speciaal gecreëerde liquiditeitspools. Leners kunnen dan hun crypto als onderpand gebruiken om met deze liquiditeit een flitslening af te sluiten. Aave – wat “spook” betekent in het Fins – stond oorspronkelijk bekend als ETHLend toen het in november 2017 werd gelanceerd. De rebranding naar Aave gebeurde in september 2018. Dit helpt verklaren waarom de ticker van dit token zo anders is dan zijn naam. Het bedrijf biedt houders korting op de tarieven op het platform, en het dient ook als een governance-token, waardoor eigenaren inspraak krijgen in de toekomstige ontwikkeling van het protocol.

Wie zijn de oprichters?

Aave, en zijn voorganger ETHLend, zijn opgericht door Stani Kulechov. Destijds was hij gefrustreerd door het gebrek aan kredietaanvragen op Ethereum. Het project werd gebouwd voordat er zelfs maar gedecentraliseerde financiering bestond. Kulechov is een veelzijdige ondernemer die rechten ging studeren en begon met programmeren toen hij een tiener was. Hij was een early adopter in de blockchain-ruimte. De CEO heeft gezegd dat hij ETHLend wilde hernoemen tot Aave, zodat het bedrijf een breder scala aan diensten kon aanbieden dan Ether-leningen. Volgens Kulechov zijn de belangrijkste doelmarkten mensen die al actief zijn in de cryptocurrency-gemeenschap.

Wat maakt Aave uniek?

Aave heeft verschillende unieke verkoopargumenten in vergelijking met concurrenten in een steeds drukker wordende markt. Tijdens de DeFi-rage in de zomer van 2020 was het een van de grootste projecten in termen van de totale waarde van crypto die in het protocol was opgesloten. Het project stelt mensen in staat om ongeveer 20 cryptocurrencies te lenen en uit te lenen. Een van de vlaggenschipproducten van het netwerk zijn ‘flitsleningen’, die zijn gefactureerd als de eerste niet-onderpandleningoptie in de DeFi-ruimte. Er zit een addertje onder het gras: ze moeten binnen dezelfde transactie worden terugbetaald. Een ander groot verkoopargument is hoe degenen die via Aave lenen, kunnen wisselen tussen vaste en variabele rentetarieven. Hoewel vaste tarieven enige zekerheid kunnen bieden over de kosten in tijden van volatiliteit op de cryptomarkten, kunnen variabele tarieven van pas komen als de lener denkt dat de prijzen in de nabije toekomst zullen dalen.

Hoeveel tokens zijn er in omloop?

Circulatie is gekoppeld aan de totale waarde die op Aave is vergrendeld, aangezien tokens worden verbrand wanneer het protocol vergoedingen verzamelt. In november 2017 vond een eerste muntaanbieding plaats, waarbij $ 16,2 miljoen werd opgehaald door een miljard AAVE-tokens te verkopen tegen een tarief gelijk aan $ 0,0162 per stuk. Destijds was 23% van de AAVE-tokens toegewezen aan de oprichters en het project. AAVE-tokens zijn gebouwd op basis van de ERC-20-standaard en zijn ontworpen om deflatoir te zijn. In het geval van een tekort aan het DeFi-protocol, zouden ingezette tokens als laatste redmiddel als onderpand worden gebruikt. In juli 2020 onthulde Aave plannen om een ​​token-swap te houden. Dit betekent dat de 1,3 miljard tokens die in omloop zijn, worden geruild voor de nieuw geslagen AAVE-cryptocurrency in een verhouding van 1:100, waardoor een totale voorraad van 16 miljoen ontstaat. (Drie miljoen hiervan zou in reserve worden gehouden.)

Hoe is het netwerk beveiligd?

Het open-sourceprotocol is gebouwd op Ethereum, een blockchain die momenteel de overgang maakt van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake.