Coins

0X

0x is een infrastructuurprotocol waarmee gebruikers eenvoudig ERC20-tokens en andere activa op de Ethereum-blockchain kunnen verhandelen.

Hoe werkt 0x (ZRX)?

0x werkt zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde tussenpersonen, zoals traditionele cryptocurrency-uitwisselingen. 0x bereikt deze gedecentraliseerde uitwisselingfunctionaliteit met behulp van een verzameling open-source, openbaar controleerbare slimme contracten, die samenwerken om een ​​flexibel, wrijvingsarm handelsprotocol te produceren dat ontwikkelaars gemakkelijk in hun producten kunnen verweven.

Het protocol wordt aangedreven door een ERC20 utility-token dat bekend staat als ZRX. Nodes die (ook bekend als relayers) een off-chain orderboek hosten en gebruikersgerichte applicaties aanbieden die deze informatie presenteren en gebruikers in staat stellen transacties te maken, te vullen en te annuleren, worden betaald in ZRX-tokens (als handelskosten). ZRX kan ook worden gebruikt om deel te nemen aan platformbeheer, door houders te helpen bij het voorstellen van en stemmen over wijzigingen in het protocol. In 2019 kondigde 0x een revisie aan van het ZRX-token, waarbij extra functionaliteit werd toegevoegd. Hierdoor gaan ZRX-houders hun belang kunnen delegeren aan een marktmaker om passieve beloningen te verdienen met behoud van hun stemvermogen.

Wie zijn de oprichters van 0x?

0x werd in 2016 opgericht door Will Warren en Amir Bandeali. De twee mede-oprichters blijven het platform bedienen, met Will Warren als CEO van 0x, terwijl Amir Bandeali CTO is. Het platform werd gelanceerd na een succesvolle initial coin offering (ICO) in 2017, waarbij het in totaal 24 miljoen dollar ophaalde. Dit allemaal met steun van vooraanstaande investeringsmaatschappijen, waaronder Polychain Capital, Pantera Capital en FBG Capital. Voorafgaand aan de uitverkochte ICO werkte Warren in verschillende onderzoeksfuncties, en vervulde hij korte tijd de rol van technisch adviseur van Basic Attention Token (BAT). Bandeali, aan de andere kant, studeerde af aan de Universiteit van Illinois. Hij behaalde een BSc in Finance en bekleedde verschillende handelsfuncties voordat hij medeoprichter was van 0x.

Wat maakt 0X uniek?

In tegenstelling tot veel andere gedecentraliseerde uitwisseling protocollen van Ethereum, ondersteunt 0x zowel fungibele (ERC20) als niet-fungibele (ERC-723) tokens. Dit betekent dat het kan worden gebruikt voor het zonder toestemming verhandelen van een breed scala aan activa. Hierdoor kunnen houders de overgrote meerderheid van Ethereum-activa kopen, verkopen en uitwisselen via meer dan een dozijn verschillende apps.

Het 0X-protocol kan worden toegepast op een breed scala aan gebruiksscenario’s, waaronder marktplaatsen in eBay-stijl voor digitale goederen en diensten, OTC-handelsdesks, uitwisselingsfunctionaliteit voor DeFi-protocollen en gewone gedecentraliseerde uitwisselingen. Hoewel 0x kan worden gebruikt om zeer flexibele uitwisselingsproducten te bouwen, kan het ook worden ingebouwd in producten waarbij het uitwisselen van activa een secundair kenmerk is, zoals voor in-game aankopen en platforms voor portfoliobeheer.

Op het 0x-protocol betalen liquiditeits nemers een vergoeding in de vorm van ZRX-tokens. Deze vergoeding wordt gebruikt om de liquiditeit van de market maker (relayer) te stimuleren. Gebruikers moeten ook een protocolvergoeding betalen in de vorm van Ether (ETH), die wordt gebruikt om te betalen voor het gas dat wordt gebruikt bij transacties die ze voltooien. Als open-sourceprotocol ontvangt 0X geen enkel deel van deze inkomsten. In plaats daarvan wordt het ondersteund door ZRX-tokens die worden ontgrendeld als incentives voor teams en ontwikkelaars.

Hoeveel (ZRX) munten zijn er in omloop?

Zoals veel digitale activa, heeft het ZRX-token een vast maximaal aanbod dat nooit zal worden overschreden. Dit is ingesteld op 1 miljard ZRX. Op dit moment is ongeveer driekwart van dit maximale aanbod al in omloop. Slechts een klein deel hiervan is opgesloten voor staking-beloningen. In tegenstelling tot veel protocollen heeft 0x nooit publiekelijk de emissiesnelheid voor nieuwe ZRX-tokens beschreven, waardoor het moeilijk te zeggen is hoe lang het duurt voordat de circulerende voorraad volledig is verdund. Maar met 50% van de circulerende voorraad vrijgegeven toen de token in augustus 2017 werd gelanceerd en 75% van de voorraad werd vrijgegeven vanaf oktober 2020, geeft dit aan dat het begin 2020 volledige verwatering kan bereiken.

Hoe is het netwerk beveiligd?

0x is gebouwd bovenop de Ethereum-blockchain. Als gevolg hiervan wordt het beschermd tegen aanvallen door de gecombineerde inspanningen van het enorme Ethereum-mijnwerker- en knooppuntnetwerk. Wat de onderliggende slimme contracten betreft, is versie 3 van het protocol gecontroleerd door verschillende externe firma’s. Deze hebben gecontroleerd of er kwetsbaarheden, backdoors en redundante functies waren. Een voorbeeld hiervan is ConsenSys Diligence – er werden geen grote problemen gevonden. Er werd echter een kwetsbaarheid gevonden in v2.0 smart contract, dat later werd gepatcht door het 0X kernteam. Deze kwetsbaarheid is ontdekt door een onafhankelijke onderzoeker en is niet misbruikt. 0X blijft een genereuze bugbounty uitvoeren om eventuele problemen te helpen detecteren en patchen voordat ze kunnen worden misbruikt.