Markt updates

Advocaten van crypto exchange FTX factureren veel geld

In de wereld van crypto trof het faillissement van de cryptobeurs FTX in eind 2022 de industrie als een donderslag bij heldere hemel. Het was niet zomaar een faillissement; het was het grootste in de geschiedenis van deze branche. Sindsdien loopt er een rechtszaak rondom het faillissement, die nog steeds aan de gang is. Maar wat misschien nog schokkender is dan het faillissement zelf, is de immense factuur die de advocaten aan FTX hebben gepresenteerd voor hun diensten.

De invloed van de juridische afdeling op FTX

Volgens de CEO van FTX had de oude juridische afdeling van het bedrijf een enorme invloed op de gang van zaken binnen het bedrijf. Dit had niet alleen betrekking op de dagelijkse gang van zaken, maar ook op de beslissingen die werden genomen, waaronder het uiteindelijke faillissement. De rechtszaak die voortvloeide uit het faillissement werd een langdurig proces, waarbij de juridische kosten snel de pan uit rezen.

Exorbitante facturen en astronomische bedragen

Wat het meest verbijsterend is, zijn de bedragen die de voormalige faillissementsadvocaten van FTX hebben gefactureerd. Gemiddeld rekenden ze maar liefst $1.800 per uur voor het Chapter 11-faillissement, waarbij topadvocaten zelfs tarieven van $2.375 per uur in rekening brachten. Gezamenlijk zouden ze naar verluidt tot wel $1,5 miljoen per dag hebben gefactureerd, tot aan november 2023. Dit bracht het totale bedrag aan juridische kosten naar een duizelingwekkende $225 miljoen.

Consequenties voor FTX en haar plannen

Voor de CEO van FTX waren deze kosten buitensporig, zelfs gezien de ernst van de situatie waarin het bedrijf zich bevond. Het plan voor herstructurering, dat essentieel was voor een eventuele doorstart van het handelsplatform, werd beschouwd als ‘pure fantasie’ met deze exorbitante juridische kosten. Dit dwong FTX om het plan voor herlancering van het handelsplatform stop te zetten vanwege de hoge kosten en risico’s die ermee gepaard gingen. Om klanten terug te kunnen betalen, moest FTX zelfs activa verkopen en vorderingen ter waarde van $175 miljoen bij het eveneens failliete Genesis van de hand doen.

Het verhaal van FTX en haar faillissement dient als een waarschuwing voor de gehele cryptocurrency-branche. Het illustreert niet alleen de volatiliteit en onvoorspelbaarheid van deze markt, maar ook de onverwachte financiële lasten die kunnen ontstaan, zelfs in de nasleep van een faillissement. Het onderstreept tevens het belang van verantwoordelijkheid en transparantie binnen bedrijven, met name in een wereld waarin geld snel kan worden verdiend en verloren.